Če vam zgornja beseda ni všeč, ponujamo drugo. Prehranski coaching. Nov način spopadanja s prekomerno težo. Če ste pomislili, da boste shujšali tako, da boste po stopnicah nosili kovčke z moko (tako jaz razumem besedno zvezo prehranski kovčing), ste se seveda ušteli. In ne, ne boste ležali na kavču (kot bi kdo drug razumel besedo zgoraj) in se prehranjevali. Ne, certificirana nutricistka (zaboga, pa saj bi ja bila lahko supernutricistka) vas bo »od začetka do konca programa vodila do želenega cilja«. Zdaj moramo doreči le še začetek, konec, program in seveda ceno. Sem ziher, da se giblje tam okoli cene tečaja za licenco za super...

Vas morda zanima, kaj je ašvaganda? Ali pa yacoon? Reishi, rodiola, šisandra? Ne, ne, niso posebne tehnike obvladovanja stresa in iskanja notranjega miru. Gre za superživila. Ki jih prodajajo in uporabljajo, verjetno, supernutricisti in nutricistke z licenco. Tako so super, da jih jeste in ste polni energije. Pretečete, recimo, ene pol maratona z eno samo žlico šisandre na dan. In potem, pa kdo bi verjel, shujšate! In imajo tudi super ceno.

Zdaj ko po praznični požrtiji in želji po očiščenju prebavljam vsa ta superživila in supernutricizem, se mi domislice verjetno sila vplivnega in dobro plačanega birokrata evropske komisije, ki se je domislil, da morajo gostinci na cenik poleg cene kave z mlekom zapisati tudi to, da vsebuje (alergen) mleko, sploh ne zdijo več tako bedaste. Človek verjetno vsak dan poje dve žlici ašvagande in eno malo porcijo šisandre in, ker prekipeva od energije, neutrudno piše direktive in uredbe. Zna biti, da se pri tem neizmerno zabava. Vsaj jaz bi se.

Pojma nimam, ali sem na kaj od tega zgoraj alergičen. Včasih me daje seneni nahod, ampak pri nas na Gorenjskem temu rečemo navadno smrkanje. Da bi kakšno živilo (pa četudi je super) povzročalo kihanje, kašelj ali srbečico, se mi tudi še ni zgodilo. Sem pa alergičen na bedarije vseh vrst in pojavnih oblik. Sem zadnjič prebral, da obstajajo domači testi, ki ti pokažejo, na kaj vse si alergičen. Potem sem na radiu slišal, da obstaja bolezen, ko si prepričan, da si alergičen na vse, in ješ samo še jabolka. In prepričuješ še vse okoli tebe, da morajo jesti samo še jabolka. Meni alergija ven udari tako, da ob pojavu bedarij neutrudno pišem glose. Tale je že 42. po vrsti. Vsebuje pa cel kup alergenov in zato, lepo prosim, še preden jo preberete, poglejte še v opomnik spodaj. Ups, zdaj je verjetno že prepozno.

* Glosa (vsebuje: cinizem, sarkazem, zajedljivost, ironijo, humor, kritiko, posmehljivost, brezobzirnost, zlobo, negativizem in čisto jebo)