»Nadaljevali bomo privatizacijo 15 podjetij. To je zaveza te države,« je premier Cerar odgovoril predsedniku SD Dejanu Židanu, ki je po sobotnem kongresu stranke ocenil, da bi lahko z evropskimi partnerji opravili pogovor, ali in pod kakšnimi pogoji je mogoče seznam 15 podjetij za prodajo dopolniti, spremeniti ali prilagoditi. »To je popolnoma nesprejemljivo,« je sporočil Cerar in spomnil, da je SD v prejšnji vladi sodelovala pri sprejemanju tega seznama. Cerar se strinja, da je bil obstoječi seznam 15 podjetij pripravljen nesistematično in brez logike. Vlada zdaj pripravlja strategijo upravljanja državnih naložb, ki naj bi v mesecu ali dveh pritegnila veliko zanimanja javnosti.

Prejšnji teden so bile najprometnejše delnice Krke, s katerimi je bilo ustvarjenega nekaj več kot 1,8 milijona evrov prometa, pridobile pa so manj kot odstotek vrednosti. Druge najbolj zanimive za vlagatelje so bile delnice Pivovarne Laško, saj je promet z njimi dosegel 864.000 evrov, tretje pa so bile delnice Telekoma Slovenije, s katerimi je bilo sklenjenih za 814.000 evrov poslov. Telekomove delnice so se v zadnjem mesecu dni zvišale za skoraj 7 odstotkov, zanimivo dogajanje pa lahko pričakujemo tudi konec januarja, ko naj bi interesenti za prevzem morali oddati zavezujoče ponudbe. Po neuradnih informacijah bi se lahko rok za oddajo zavezujočih ponudb zamaknil za nekaj tednov, saj naj bi potencialni kupci želeli več časa za pregled vseh zaključenih tožb v zadnjem času. V privatizacijski igri še vedno največ zanimanja kažeta Deutsche Telekom in zasebni naložbeni sklad Cinven.

Med najpomembnejšimi delnicami so najvišje donose delničarjem v minulem tednu prinesle delnice Luke Koper, ki so se podražile za 4,95 odstotka, na 23,98 evra, ter Gorenja, ki so ob 4,88-odstotni rasti trgovalni teden končale pri 5,69 evra.

Donos do dospelosti slovenske desetletne obveznice z zapadlostjo septembra 2024 se je prejšnji teden znižal pod dva odstotka, kar predstavlja novo najnižjo vrednost od vstopa Slovenije v območje evra. Januarja 2014 se je donos na slovenske desetletne obveznice gibal še na ravni okoli štirih odstotkov in pol.