Čeprav golf že lep čas izgublja etiketo elitističnega športa in je cenovno vse bolj dostopen tudi širši javnosti, njegova priljubljenost in razvitost v primerjavi s preostalo Evropo v Sloveniji ostajata na relativno nizki ravni. To še kako občuti golfistka Ana Belac, ki doma močno pogreša konkurenco vrstnic. »Kot država smo v tem športu še nekoliko zadaj. Pravzaprav nas je golfistov, ki igramo na visokem nivoju, v Sloveniji zelo malo, konkurenco pa je posledično treba iskati zunaj. Tudi zato mi je nekoliko težje,« eno glavnih preprek, s katerimi se spoprijema, opiše Primorka, ki se vneto pripravlja na novo sezono, za katero upa, da bo uspešnejša kot lanska.

»Pri golfu je tako, da se ti mora vse poklopiti v pravem trenutku. Sama lani na žalost nisem imela te sreče. Res je, da sem dosegla nekaj dobrih rezultatov, a žal ne na tekmovanjih, na katerih sem želela. Zakaj je do tega prišlo? Verjamem, da gre tu za splet okoliščin, saj je veliko odvisno od trenutnega počutja, sreče in še česa. Težko ocenim, kaj točno je šlo narobe,« obrazloži evropska mladinska podprvakinja iz leta 2012.

A kot pravi, ji bo lansko leto kljub temu ostalo v lepem spominu, saj je nastopila tako na svetovnem članskem prvenstvu na Japonskem kot mladinskih olimpijskih igrah v Nandžingu na Kitajskem. Zlasti tekmovanje na Kitajskem je nanjo pustilo močan pečat. »Olimpijske igre na Kitajskem so bile neponovljiva izkušnja. Lahko rečem, da sta bila to dva najlepša tedna v mojem življenju, čeprav z rezultatskega vidika nisem dosegla zastavljenega. Dobila sem cel kup izkušenj in spoznala mnogo novih stvari,« se spominja Belačeva in dodaja, da je na Kitajskem še enkrat več dobila potrditev, da sodi med najboljše mladinke na svetu.

Sedemnajstletnica kljub svoji mladosti sicer velja že za izkušeno tekmovalko, saj golf igra že od svojega petega leta. Kot priznava, na začetku ni bila pretirano motivirana, a se je skozi leta to spremenilo. »Ko sem začela nastopati na turnirjih, je prišla tudi motivacija. Takrat namreč vidiš, da napreduješ, da si konkurenčen, obiskovanje turnirjev pa ti zaradi spoznavanja novih prijateljev postane zabavno. Seveda pride dan, ko se mi ne ljubi in se začnem spraševati, zakaj to počnem, a takrat pomislim na vse pretekle dosežke in se prepričam, da je vredno vztrajati.«

Belačeva ima za zdaj še status amaterke, a ne skriva, da želi postati profesionalka. Kljub temu ne želi preskakovati stopnic v svoji karieri in želi cilje dosegati postopoma. »Da postanem profesionalka, potrebujem še kar nekaj časa. Še vedno so določene stvari, ki si jih želim doseči na amaterski ravni.«

Njeno razmišljanje je morda povezano tudi z morebitnim študijem v Združenih državah Amerike, kjer lahko tamkajšnje univerze obiskujejo le športniki z amaterskim statusom. »Pred časom sem morda res dejala, da v Združenih državah ne nameravam študirati, a zdaj razmišljam nekoliko drugače, saj verjamem, da si je treba pustiti odprte vse možnosti. Res je tudi, da lahko le v Ameriki na visoki ravni združim golf in študij. Stike z nekaterimi trenerji na univerzah sem že navezala, vendar pa za zdaj ni še nič konkretnega,« pojasni Belačeva, ki se te dni bolj kot na svojo akademsko prihodnost osredotoča na novo sezono, ki jo začenja že čez dva tedna na Portugalskem.