Že res, da so v Sloveniji v zadnjih tednih v ospredju tekmovalci iz zimskih športov, toda v globalni konkurenci najbolj odmeva preboj Aljaža Bedeneta v finale turnirja ATP. Ljubljančan je v Indiji v Chennaiju izgubil šele proti Stanislasu Wawrinki, lanskemu prvaku OP Avstralije, zmagovalcu Davisovega pokala in četrtemu igralcu sveta, s čimer je pripravil največje presenečenje nove sezone. O podvigu Ljubljančana je poročal ves svet, saj tenis spremljajo v Evropi, Aziji, Avstraliji, Severni Ameriki, Južni Ameriki, Afriki...

Enako globalna je pot teniških profesionalcev. Bedene je bil še včeraj zjutraj v Indiji, danes je že v Avstraliji. A preden je dokončno šel v svet, je moral iz rodne Ljubljane v Idrijo, kjer mu je najboljše pogoje za delo in šolanje omogočil nedavno upokojeni predsednik uprave Kolektorja Stojan Petrič, sicer velik teniški navdušenec. Bedene ima zdaj stalno prebivališče v Londonu, decembra je zaprosil tudi za britansko državljanstvo, v britanski prestolnici pa živi skupaj z dekletom, ki si želi ustvariti glasbeno kariero.

Hoče igrati za Veliko Britanijo

Toda bolj kot s selitvijo v London in pridobitvijo novega državljanstva je prah dvignil z napovedjo, da hoče v prihodnje igrati za Veliko Britanijo. S tem se je zameril mnogim v slovenski reprezentanci, zato je sledil besedni dvoboj. Bedene je Teniški zvezi Slovenije in selektorju Blažu Trupeju očital, da so v ospredje postavljali druge igralce, medtem ko je nasprotni tabor trdil, da jih je Bedene pogosto zavajal in da njegovi očitki ne držijo.

Bedene je sprva res zanikal, da želi igrati za Veliko Britanijo, a to je govoril, ker so mu tako svetovali ljudje v Londonu. Poti nazaj ni bilo več, ko so novico objavili britanski mediji. Kmalu so se oglasili tudi (manj znani) britanski igralci, katerim bi Slovenec lahko odvzel mesto v izbrani vrsti. »Torej bo fant, ki je že igral za svojo državo, postal Britanec. Meni se to ne sliši ravno prav,« je na twitterju zapisal Daniel Evans, a kasneje te besede zbrisal.

Ravno zdaj poteka ključno obdobje za Bedenetovo reprezentančno prihodnost. Najprej bo znana odločitev britanskih oblasti o njegovi pridobitvi državljanstva in kasneje še, ali bo sploh lahko zamenjal reprezentanco. Mednarodna teniška federacija ITF je namreč sprejela nekaj novih določil, ki pa jih mnogi tolmačijo precej različno, zato nihče ne ve povsem natančno, na katero stran bo spadal slovenski igralec.

Z bratom najprej skakalca

Aljaž Bedene ima brata dvojčka Andraža, ki je prav tako igral tenis, a je kariero že končal. »Najpomembnejše je delo in zaupanje vase. Tega imam precej več od brata dvojčka in to je ključna razlika. Čeprav je bil Andraž pri nekaterih stvareh, denimo pri hitrosti in občutku za žogo, bolj nadarjen od mene, sem bil na tekmah uspešnejši zaradi večjega zaupanja vase,« je Aljaž razkril za Nedeljski Dnevnik. »Pri tenisu sva se redno sprla, kot je za brate in dvojčke kar značilno. Zunaj igrišča sva se vedno dobro razumela. Zdaj se bolj ukvarja s financami in je le še občasno moj trener.«

Kot otrok je skupaj z bratom skakal na 30-metrski skakalnici, a mu je trener svetoval, naj hitre noge raje izkoristi za tenis. Skoke prek televizijskih sprejemnikov še vedno rad gleda, enako kot nogometne tekme Real Madrida. »Sem pa tudi vnet navijač košarkarjev Olimpije in si v živo ogledam tekme, kadar je priložnost,« je pristavil 25-letni Bedene.

Na letališču s kisikovo masko

V dosedanji karieri je imel predvsem težave z zapestjem, na turnirju OP ZDA v New Yorku pa se mu je leta 2012 vnel slepič. Operacijo so opravili nekaj ur po izgubljenem težkem dvoboju drugega kroga kvalifikacij. Težave je imel tudi leto kasneje na začetku sezone v Oceaniji, ko mu je krajša slabost povzročila obilo logističnih težav. »Ko sem bil na letališču, mi je bilo zelo slabo. Nujno sem moral iti na stranišče, toda pred njim je bila dolga vrsta. A namesto da bi me nato spustili na stranišče, so me spraševali, kaj je narobe, in mi govorili, da sem zelo bled. Ker sem se precej znojil in z očmi iskal stranišče, sem na vse odgovoril pritrdilno. Tako so mi celo prinesli kisikovo masko, da sem lažje dihal. Počutil sem se veliko bolje, toda ker sem potreboval nujno zdravniško pomoč, nisem smel na let. Moral sem oditi v malce oddaljen zdravniški center in dobiti potrdilo, da lahko letim. Na srečo je bil zdravnik teniški navdušenec in je vedel, kdo sem, tako da je bilo hitro konec,« je razlagal Bedene.

Zapletov s tem nikakor ni bilo konec. »Ko sem se vrnil, sem let zamudil za nekaj minut, tako sem moral počakati do naslednjega.« Iz celotne zgodbe so hitro nastale nove šale: »Ko se zdaj poskušam pošaliti na račun mojega agenta, da ima več torb kot ženska, dobim hitro nazaj odgovor, da noben pravi moški ne dobi kisikove maske, ko mu je slabo.«

V temi je potreboval luč

A pred leti ni manjkalo veliko in Aljaža Bedeneta ne bi bilo več med živimi. Ko je v času turnirja v Braziliji spal v hotelu, je v njem razneslo cisterno z vodo. »Še dobro, da se je to zgodilo deset minut preden so delavci začeli delati. Če bi se zgodilo kasneje, ko je bila črpalka v cisterni že vklopljena, bi odneslo več kot polovico hotela,« je dejal Bedene.

»Eksplozija se je zgodila deset do šestih zjutraj, ko sem imel nočne more. Sanjal sem o nevihti in kako mi je mama rekla, naj zaprem okno. Nato sem v hotelski sobi dejansko vstal, in ko sem prišel do okna, je silovito počilo. Hitro sem dojel, da to ni zgolj bliskanje v nočni mori, ampak da je resnično nekaj eksplodiralo.« Dogodek je Bedeneta tako pretresel, da je še nekaj časa čutil posledice. »Ko smo odpotovali na novo prizorišče, sem v temi še vedno potreboval luč. Marsikdo se mi je zaradi tega smejal, a res nisem mogel drugače,« je dejal.