Lanske sezone je bilo le za dva tedna

Lanska sezona je bila zares katastrofalna. Maja Voglar, ki v celjski družbi za upravljanje parkirišč in javnih objektov ZPO Celje vodi oddelek za gospodarjenje, nam je povedala, da jim je komaj uspelo izvesti smučarsko šolo za otroke. Ko se je pojavil žled, so vlečnici ustavili, kmalu zatem pa se je otoplilo, tako da snega tudi s topovi ni bilo mogoče narediti. Upajo, da jim bo letos vreme bolj naklonjeno in bodo lahko smučarje vabili vsaj do konca šolskih zimskih počitnic ali pa še malo dlje.

Tudi na Rogli je smučarska sezona na vrhuncu. Včeraj so obratovale vse naprave razen Ostruščice 2 in Jurgovo 3, ki sodi med tri najzahtevnejše proge. Tekaške proge zaradi pomanjkanja snega niso urejene v celoti, prav tako je zaprt Fun park Rogla. Tako kot tekaške proge je tudi ta snežni park žal odvisen od naravnega snega.

Nočna smuka je organizirana od četrtka do nedelje od 17. do 21. ure, vendar samo na smučiščih Jasa in Košuta. Med zimskimi počitnicami bo nočna smuka vsak dan. Po besedah Tine Tinte Kovačič, ki je v Uniorjevem programu turizem zadolžena za marketing in odnose z javnostmi, so v lanski sezoni gostili nekaj več kot 151.000 smučarjev. Novost letošnje zimske sezone je velneški center v novem hotelu Natura na Rogli, v prihodnjih mesecih pa novih naložb ne načrtujejo.

Znižali cene vozovnic

Eno najbolj priljubljenih smučišč v Zgornji Savinjski dolini so Golte, družbe, ki je v lasti 22 podjetij, največji med njimi pa sta hčerinski družbi velenjskega Premogovnika PV Invest in HTZ. Tako kot druga smučišča po Sloveniji so tudi na Golteh razočarani nad lansko sezono, še zlasti januarja in februarja, ko deževnega obdobja kar ni in ni hotelo biti konec. Letošnjo sezono so odprli v začetku decembra, kar je 14 dni pozneje kot leto prej. Na Golteh seveda upajo na vsaj še eno pošiljko naravnega snega in nekaj dodatnih hladnih dni, da bi jim uspelo zasnežiti vse dele smučišča. Dokler ne obratujejo s polno zmogljivostjo, pa dnevnim smučarjem ponujajo 30-odstotni popust.

Že dve zeleni zimi in lanski žledolom so bili hud udarec tudi za gorskoturistični center (GTC) Kope, ki je šel lani skozi postopek prisilne poravnave in je lastnik osmih žičniških naprav na priljubljenem koroškem smučišču Kope. Prihodki temu največjemu zimskemu turističnemu ponudniku v regiji padajo že nekaj let, zato se iz rdečih številk še ne bodo tako kmalu izkopali. Podjetje je sicer v lasti Športnega centra (ŠC) Pohorje v stečaju, mariborskega Rikoma, Uniorja Zreče in Požarnih sistemov Miklavž.

Kot pravi direktor GTC Kope Srečko Jesenšek, so naprave to sezono zagnali sredi decembra, ko so bile temperature dovolj nizke, da so lahko zasnežili vsaj del smučarskih prog. Število smučarjev se je v primerjavi s prejšnjimi leti precej zmanjšalo, pa tudi sicer so razmere precej težke. »Potrebnih bo še nekaj let, da se bomo finančno prestrukturirali,« meni Jesenšek in obžaluje, da je država gluha za smele načrte, ki so jih imeli v povezavi s smučiščem v Ribnici na Pohorju. »Že vsaj pet let je izdano gradbeno dovoljenje, država je načrt tudi podprla in obljubila sofinanciranje, a je trenutno o tem vse tiho,« je razočaran Jesenšek.