Na prvem ogledu, v sredo, 21. januarja, ob 16.30 se boste sprehodili po Litostrojski soseski, po kateri vas bo vodila Jasna Kralj Pavlovec. Litostrojska soseska je ena prvih modernističnih sosesk pri nas, ki so upoštevale nekatera urbanistična načela, zapisana v Atenski listini iz leta 1933.

Dva pogleda, ki sta zaznamovala zasnovo soseske

Predstavljena bosta dva pogleda, ki sta zaznamovala koncept Litostrojske soseske. Prvi bo vodil prek geneze sosesk od prvih teorij elementarne urbanistične enote Clarenca Perrya v 30. letih prejšnjega stoletja do danes. Drugi pogled bo razkril koncept na kapitalu zasnovane ideje industrijskih linearnih mest, ki je bila predhodnica zasnov industrijsko-stanovanjskih predelov. Tripartitna urbanistično vsebinska zasnova Litostrojske soseske je navezana pravokotno na Celovško cesto. Stanovanjski bloki sledijo "širokemu bulvarju" Litostrojske ceste. Železniška proga ločuje stanovanjski del soseske od industrijskega kompleksa in kulturno-izobraževalnega z industrijsko šolo in študentskim domov za potrebe Litostroja.

Na sprehodu z arhitektko, ki dela v urbanizmu

Jasna Kralj Pavlovec je diplomirala na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani ter leta 1999 končala znanstveni magisterij z naslovom »Edo Mihevc, urbanist, arhitekt in oblikovalec«. V istem letu je končala specializacijo na Institute for Housing and Urban Development Studies v Rotterdamu, kjer se je ukvarjala s prenovami sosesk. Je predstojnica katedre za notranjo opremo in arhitekturo prostora na Fakulteti za dizajn in koordinatorka mednarodne izobraževalne platforme Border Crossing, ki povezuje tri univerze iz Združenih držav Amerike, Škotske in Slovenije. Kot arhitektka deluje na področjih urbanizma, arhitekture, oblikovanja notranje opreme in pohištva ter scenografskih postavitev, kot umetnica pa se ukvarja s prostorom in premiki.

Ogledi Arhitekture v živo so v letu 2015 plačljivi. Cena ogleda je 3 evre. Obvezne so prijave na izobrazevanje@mao.si, saj so mesta omejena.