Jezite se na napake na strelišču. Zakaj? V vetru ste imeli vsi težave.

Jezen sem, ker se nisem uspel zbrati in sprožiti v pravem trenutku. Tudi v soboto. Vem, da zmorem. Sicer je le Martin Fourcade to naredil popolno, vendar vseeno. Res je tudi, da je pri prvem streljanju stoje streljal pred nami v obdobju, ko še ni bilo vetrovnih sunkov. Lahko le pristavim, da sreča spremlja hrabre. Še enkrat nam je dokazal, kdo je in nas deklasiral. Tudi včeraj.

Glede na vaše tekaške čase (21. čas v soboto, deveti v nedeljo) ste se verjetno kar prav odločili, da niste nastopili v štafeti?

Verjetno je bilo kar prav, da sem počakal še dva dni in nisem rinil s tekmo prezgodaj. Tri tekme v štirih dneh bi bile preveč. Vesel sem, da so v ekipi prisluhnili mojim idejam in načrtom. Lanska izkušnja, ko sem preveč tekmoval bolan, je bila trpka izkušnja na napakah. Z zdravjem se ni pametno igrati. Za celotno ekipo je po svoje dobro, da kakšno štafetno tekmo opravijo brez mene, sam pa kaj več v seštevek pokala narodov (deseto mesto op. a.) dodam kot posameznik.

Na tekmi skupinskega starta se je Fourcade oziral na vas in ostale v skupini, da še kdo pomaga pri rezanju vetra. Vi ste uslišali namig. Zakaj?

Martin nas vedno poskuša na več načinov spraviti v neudobni položaj. Tokrat je bilo tisto, kar je želel, tudi meni prav, ostali pa so se zadaj vozili. Vsaka stvar ima dobre in slabe plati, vsak pa nosi svojo odgovornost in tveganje. Ko bom tekaško prišel k sebi, bo izzivanja manj in bom poskušal spraviti v neugoden položaj koga drugega.

V Oberhofu je bilo veliko govora, da prizorišče zaradi turbolentnega vremena z vetrom, meglo, dežjem ni vredno tekem svetovnega pokala. Fourcade je celo dejal, da je v sedmih letih šele v soboto prvič videl modro nebo, pa to ni bila šala.

Vreme je res posebno. Mene to na tekmi ne moti. Ko se tekma prične, sem v svojem filmu ne glede na vreme. Najslabše je čakanje, prestavljanje tekem, čakanje v dežju, vetru, to je zoprno, energija pa gre, pa še zdravje, če...

O Fourcadu je zanimiv podatek, da je prav z dvema novima zmagama v Oberhofu njegova zmagovalna statistika (153 tekem, 36 zmag/23,5 odstotka) boljša od legendarnega Oleja Einarja Bjoerndalna (410 tekem, 94 zmag/22,3 odstotka). Če bi Ole, ki je bil v soboto drugi, zmagal, bi imel statistiko vsaj še do svojega 41. rojstnega dne, ki ga praznuje 27. januarja, boljšo?

O Bjoerdalnovi priložnosti se strinjam. Gospod je imel eno zadnjih priložnosti. Ne bo več prostora, ko se mi vrnemo (smeh). Martin pa je še enkrat dokazal, kar kaže tudi zgodovina. Ima talent, veliko in pridno trenira. Ima vse, da zmaguje. To je njegova era. Meni je v veselje in čast proti takim tekmovati.