Kako doživljate letošnjo sezono?

V poolimpijski sezoni se je kakovostni vrh še razširil. Morda tudi na račun novega pravila, da so tekmovalni dresi lahko širši za centimeter. Ko so bili dresi ožji, so bili v ospredju zgolj tisti z vrhunsko telesno pripravljenostjo. Ni več slabih tekmovalcev. Priprava, zlasti pri velesilah, med katerimi je tudi Slovenija, je vrhunska in nič ni prepuščeno naključju. Če vsako sezono ne izboljšaš kakovosti treninga in opreme, konkurenci le še gledaš v hrbet.

Kaj je spremenila slovenska reprezentanca v načinu dela v primerjavi za lansko olimpijsko sezono, v kateri je postavila nove mejnike?

Povečali smo količino treninga. Malo smo spremenili tudi vsebino, vse s ciljem, da smo izboljšali tehniko. Prej smo začeli z vajami za startno moč, torej za začetek odskoka. Še večji je bil poudarek pri specialni tehniki. Poleti smo povečali število skokov na velikih skakalnicah.

V slovenski reprezentanci imate sloves trenerja, ki dela s tekmovalci, ki ne dosegajo pričakovanih rezultatov in so v krizi.

Umaknemo se na trening, najpogosteje v Planico. Namen takšnih potez je, da tekmovalci, ki ostanejo doma, ne izgubijo stika z našo kontinuiteto dela. Občasno se vključijo tudi klubski trenerji reprezentantov. Na novoletni turneji sem izpustil tekmo v Garmischu, saj sem v Planici treniral z Justinom, Tepešem, Hvalo in Nagličem, ki so člani reprezentance A. Izpustil sem tudi tekmo v Kuusamu, da sem z reprezentanti A, ki niso bili na tekmah svetovnega pokala, šel na trening v Klingenthal, kjer so si morali na interni tekmi izboriti mesto v ekipi za celinski pokal, saj nimajo nobenih bonitet, čeprav so člani ekipe A.

Kako zahtevno je delo s fanti, ki imajo skrhano formo in ostajajo praznih rok na tekmah svetovnega pokala?

Ker smo skupaj od aprila, je delo nekoliko lažje, saj lahko spremljaš, kaj jim je prinesel trening in v čem so težave. Glede na napake, ki jih delajo, je pomemben tedenski načrt dela tehnike in specialne vadbe, medtem ko moč pozimi ni težava, saj smo poleti naredili trdne temelje.

Očitno je Jurij Tepeš med novoletnimi prazniki ujel pravo formo.

Da. Tako, kot se je pred dvema letoma obrestoval umik Kranjcu v Planico, se je letos Tepešu. Včasih je treba narediti sto skokov in dodati vložke specialne vadbe, da glava in telo na skakalnici najdeta prave občutke.

Vrnitev Jaka Hvale v svetovni vrh je vaš trenerski projekt. Kaj se dogaja z njim?

Ni le moj, ampak reprezentančni. Težava nastane ob prehodu iz mladinske v člansko kategorijo, ko skakalci pridobijo še nekaj mišične mase in se jim poruši tehnika. Če prenos tehnike iz mladosti ni popoln, se tekmovalcu porazgubijo občutki, zato se je treba vrniti k osnovam skokov. Pri Hvali sta bila problem počep in začetek odskoka, da je lahko prišel do drugega dela leta, v katerem je izjemno močan glede na svojo konstitucijo telesa in sestavo mišic. Znova smo začeli pri črki a smučarskih skokov. Sprijaznil se je s tem, da bo zaradi treninga izgubil kakšno sezono. Lepo napreduje. Naredil je veliko skokov, v katerih se je že sonožno pripeljal na odskočno mizo, potem ko je v preteklosti delal napake in odskakoval bočno. Boljši je v preletu in ima osnovo, da bo začel skakati sproščeno in mu bo tehnika ostala v podzavesti.

V čem je Peter Prevc drugačen glede na lansko sezono?

Je še bolje pripravljen. Če bi imel na tekmah še malo več športne sreče, bi bil še višje. Zanj je značilno, da z zamikom ujame pravo formo. Letos je v njej prej kot v preteklosti.

Kaj bo treba narediti, da Peter ne bo imel takšnega slabega dne na novoletni turneji kot lani v Garmischu in letos v Innsbrucku?

To je velik izziv za ves strokovni štab. Za uspeh na novoletni turneji je potrebnih osem popolnih skokov. Prevcu je manjkal le en skok, Kraft in Hayboeck sta jih imela po osem, drugi pa po šest in manj. To je dokaz, kako mora biti skakalec stabilen na turneji, kjer gre za turnirski sistem.

Zakaj je v letošnji sezoni tako veliko padcev?

V Bischofshofnu je bil iztek zelo valovit zaradi novega snega. Če bi uporabili teptalec snega, ne bi bilo težav. V novem snegu je skakalcem smučka uhajala iz prave smeri. Vse tekme v sezoni so zelo stresne.

Slovenska reprezentanca ima pravico nastopa s sedmimi tekmovalci, kar je največje možno število. Ali se počutite kot velesila?

Da. V letošnji sezoni je točke osvojilo že devet tekmovalcev. Nekateri tekmovalci potrebujejo še malo več kilometrine v sistemu našega dela, da bodo utrdili tehniko in pridobili samozavest. Vesel sem, da se tekmovalci prebijajo v ospredje tako, kot sta se letos Pungertar in Dežman. S tem imaš potrditev, da so v ozadju tekmovalci, ki lahko skočijo v točke in imaš še vedno močno ekipo, če ima kateri izmed nosilcev slab dan.