Medtem ko sta slovenski študentski ekipi Adora in Beezeinga na svetovnem študentskem tekmovanju Imagine Cup v Moskvi leta 2012 predstavljali strah in trepet ekipam z vsega sveta, Adora pa je na koncu zasedla drugo mesto, je bila bera inovacij slovenskih študentov lani preslaba, da bi šli na svetovno tekmovanje v Seattle tudi Slovenci.

Pred vrati je zdaj priložnost za popravni izpit, na katerem se bo pokazalo, ali na ljubljanski in mariborski univerzi premorejo dovolj energije in zavzetosti, da bodo k prijavam spodbudili čim več študentskih ekip. Lani smo v Mariboru videli samo sedem finalistov, ki kasneje v izboru, ki je potekal na spletu, ni prepričal dovolj podpornikov. In Slovenci so tako po velikem uspehu v Moskvi, ki je samo potrdil predhodne uspehe naših, ostali doma.

Študenti lahko ideje, s katerimi bi izboljšali veliko svetovnih družbenih in razvojnih izzivov, prijavijo še do konca meseca. Najboljših deset bo nato med 13. in 15. februarjem na intenzivnem izobraževanju v pospeševalniku idej v Ljubljani, kjer bodo svoje rešitve nadgradili, aprila pa se predstavili komisiji tehničnih strokovnjakov in poslovnežev.

Ekipe tekmujejo v dveh kategorijah: igre in inovacije. Najboljši dve slovenski ekipi prejmeta Windows Phone 8 za vse člane ekipe, 3-mesečno brezplačno bivanje v Start:up Geek House bodisi v Mariboru, Ljubljani, Kranju ali Novi Gorici, odvisno od prostorskih možnosti, udeležbo na konferenci PODIM v maju ter dostop do Microsoftove IT-akademije. V desetih letih tekmovanja je na vseh ravneh tekmovanja sodelovalo več kot 1,5 milijona študentov.

Sicer pa je bila lani zmagovalka svetovnega finala Imagine Cup ekipa Eyenaemia iz Avstralije, v kategoriji iger je bila najboljša ekipa Brainy Studio iz Rusije, v kategoriji inovacij pa Estimet z Nove Zelandije. V svetovnem finalu je tekmovalo 34 ekip iz 34 držav, skupaj pa se je na enem mestu zbralo 125 študentov – razvijalcev in inovatorjev. jpš