Ekbergova je bila s svojo bujno postavo, svetlimi lasmi in modrimi očmi femme fatale filmske industrije v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja. Črnobeli prizor, ko se Ekbergova kopa v sloviti rimski Fontani di Trevi in k temu vabi soigralca Marcella Mastroiannija, je švedsko igralko zapisal v zgodovino filma.

Osvojila naslov miss Švedske

Kerstin Anita Marianne Ekberg se je rodila 29. septembra 1931 v švedskem mestu Malmö v družini osmih otrok. Po ovojitvi naslova Miss Švedske se je preselila v ZDA za tekmovanje za Miss sveta. V ZDA je ostala in začela kariero v filmski industriji.

V Hollywoodu je igrala v nekaj uspešnicah z igralci, kot sta bila Jerry Lewis in Dean Martin. Med drugim je leta 1956 osvojila zlati globus za vlogo v filmu Hollywood ali smrt, v katerem je igrala prav z Lewisom in Martinom.

Fellinijeva muza

Leta 1960 pa je zaigrala pod taktirko italijanskega režiserja Federica Fellinija v danes kultnem filmu Sladko življenje. Spletna La Repubblica navaja njeno izjavo, da je ona zaslužna za Fellinijevo slavo in ne obratno. Kasneje je zaigrala v še enem Fellinijevem filmu, Intervista (Intervju) leta 1987. Upokojila se je leta 2002 po 50 letih v filmski industriji.

Zadnja leta je dvakrat ločena Ekbergova, ki je do smrti bivala v Italiji, živela v revščini. Leta 2011 je za finančno podporo zaprosila tudi Fondacijo Fellini, in sicer po nesrečnem padcu, pri katerem si je zlomila nogo. Tedaj so jo sprejeli v negovalno bolnišnico, saj ni več mogla sama skrbeti zase. V času hospitalizacije so neznanci njen dom v kraju Genzaro v okolici Rima oropali, hudo ga je poškodoval tudi požar.