Dolgo je sicer kazalo, da bo tekma postregla le s skromnimi skakalnimi dosežki. Potem ko so na uradnih treningih in v kvalifikacijah tekmovalci brez težav dosegali daljave tudi krepko prek 220 metrov (Prevc je v kvalifikacijah skočil 230,5, Severin Freund pa na treningu kar 237,5 metra), je bilo danes vse skupaj precej krajše.

Slabe vetrovne razmere, večina skakalcev v prvi seriji se je borila z močnim vetrom v hrbet, niso dovoljevale dolgih poletov. Na skakalnici, ki so ji kritično točko s prejšnjih 200 metrov podaljšali do 225, sta tako v prvi seriji le Freund in Stefan Kraft skočila več kot 220 metrov, blizu najboljšima pa je bil še Prevc, ki je poletel 205 metrov.

Kljub slabim razmeram so imeli slovenski skakalci pred nadaljevanjem dobro izhodišče. Ob Prevcu sta imela mesti v prvi deseterici še Tepeš in Jernej Damjan, finale pa je ujel še Rok Justin. Zato pa so brez drugega nastopa ostali Nejc Dežman kot 35., Matjaž Pungertar kot 37., ter Robert Kranjec, običajno med najboljšimi slovenskimi orli na letalnicah, ki pa je imel tokrat povsem ponesrečen nastop, 116 metrov je pomenilo zgolj 40. mesto.

V drugi seriji so bile razmere nad hrbtiščem skakalnice za malenkost boljše, gledalci pa so videli nekaj več poletov prek 200 metrov. Med tistimi, ki so se izkazali, je bil tudi neuklonljivi japonski veteran Noriaki Kasai (213,5 metra). A slovenske ljubitelje poletov je najbolj razveselil Jurij Tepeš. Skakalec, ki v uvodnem delu sezone ni blestel in je tudi izpustil novoletno skakalno turnejo, se je vrnil z odličnim skokom v finalu.

Kar 231 metrov daleč je poletel, to pa je bil tudi daleč najboljši dosežek obeh serij. Čeprav doskok ni bil najboljši, Tepeš se je brez telemarka lovil, a ni padel, je bila daljava dovolj velika, da je slovenskemu skakalcu prinesla napredovanje. S šestega mesta se je tako povzpel na zmagovalni oder. Prednost Freunda in Krafta iz prvega skoka pa je bila le prevelika, tako da sta Avstrijec in Nemec s 197,5 in 210 metrov dolgima skokoma ostala na mestih, ki sta jih imela po prvi seriji.

"Zame se je na koncu vse dobro izšlo. Res sem že komaj čakal tekme, že kar nekaj let nisem bil med zimo toliko časa brez njih. Izpustil sem tudi celinski pokal v Engelbergu, da bi se čim bolje pripravil na to nadaljevanje sezone in zaenkrat kaže, da se je vse izšlo zelo dobro," je po uspešni vrnitvi po tekmovalnem postu dejal Tepeš.

V slovenskem taboru so bili lahko zadovoljni tudi z drugima skakalcema v "top 10". Prevc je sicer ostal brez stopničk, ki jih je imel po polovici tekme, saj je z drugim, 193 metrov dolgim skokom, izgubil boj s Tepešem in bil na koncu četrti, zato pa je napredoval Damjan z dvestotico (201,5 m) v drugi seriji, kar ga je z devetega mesta po polovici tekme dvignilo na sedmo.

"Ne samo, da smo zadovoljni. Super rezultat, predvsem je bila zelo težka tekma. Jakost vetra se je vseskozi menjavala, ni bilo sicer nevarno za skakanje oziroma letenje, a če nisi začutil smuči, je bilo zelo težko leteti. Kratki poleti pa so bili večinoma zato, ker ni bilo dovolj naleta. Ta nalet 51 je pač maksimum in zato ni bilo več boljših poletov," je uspeh svojih mož in težave prirediteljev z vremenom strnil trener Goran Janus ter pohvalil Tepeša: "Mislim, da je to najboljša vrnitev za skakalca, če izpustiš novoletno turnejo in si potem na poletih na stopničkah. Upam, da bo to zanj nov zagon za naprej. Čestitke pa tudi Petru in Jerneju, borila sta se, bile so sicer tudi drobne napake, pa tudi Roku za prve točke na poletih."

Skupno je v vodstvu ostal Michael Hayböck s 704 točkami, pa čeprav je bil tokrat le 16. Zdaj je tik za njim Kraft s 697, tretji pa Prevc, ki ima z 634 točkami eno več od današnjega zmagovalca Freunda. Tik za deseterico je še Jernej Damjan z 296, današnji slovenski junak Tepeš pa je zdaj na 30. mestu s 77 točkami.