Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze, nam je po zadnji preizkušnji svetovnega pokala v Zagrebu dejal, naj se malce ozremo naokrog in videli bomo veliko sprememb in novih imen, ki so se v zadnjih dneh zgodile v ženskem svetu alpskega smučanja. Rečeno – storjeno! Massi je imel prav, saj dejstvo, da se je Tina Maze zatekla k stari fizioterapevtki Nežki Poljanšek, še zdaleč ni najbolj bombastična novica v beli karavani. Zanje namreč skrbijo v ameriški reprezentanci.

Lindsey Vonn ima pestro življenje. Ker si je zastavila cilj, da želi postati najuspešnejša alpska smučarka vseh časov po številu zmag svetovnega pokala, je morala trdo garati, da se je po dveh operacijah kolena zmagovito vrnila v karavano svetovnega pokala v alpskem smučanju. Njeni apetiti so v hitrih disciplinah z uspehi v Lake Louisu, kjer je v tej sezoni dosegla svojo 61. zmago v svetovnem pokalu, in Val d'Iseru narasli. Posledično bo ena glavnih favoritk za visoke uvrstitve tudi v Bad Kleinkirchheimu, kjer bo danes smuk (11.30), jutri pa še superveleslalom (11.15) za svetovni pokal. Ne glede na to, da ima v koroškem zimskem športnem središču neverjetno statistiko v negativnem smislu. Doslej je v Bad Kleinkirchheimu startala petkrat, nikoli pa se ni uvrstila na zmagovalne stopničke. Pred tremi leti, ko so bile zadnje tekme v koroških termah, je zasedla 18. in četrto mesto, leta 2006 pa še ni sodila v svetovni vrh.

Ameriška reprezentanca na čelu z Lindsey Vonn je med božičnimi prazniki trenirala v Beaver Creeku, kjer bo čez tri tedne potekalo svetovno prvenstvo. Dotlej bodo imele Američanke veliko izzivov, saj bo v naslednjih 15 dneh kar šest preizkušenj svetovnega pokala v hitrih disciplinah. Pot v Evropo za Lindsey Vonn ni bila najbolj posrečena, saj na poti med Denverjem in Zürichom njena prtljaga ni prišla na želeni naslov. Na njeno srečo pa med izgubljeno prtljago ni bilo smuči, ki jih ima njen serviser Heinz Hämmerle vedno pri sebi. »To je le dokaz, da se lahko nanj vedno zanesem,« odgovarja Lindsey Vonn.

Med prazniki je bilo v ameriški alpski smučarski reprezentanci burno obdobje. Pomočnika trenerjev Pascal Hasler in Wade Bishop sta prejela odpoved delovnega razmerja. »Vse, kar v naši reprezentanci storimo, je v interesu športnikov. Omenjena trenerja nista bila več deležna zaupanja, zato smo se odločili tako, kot smo se. Tako je najbolje za vse, tudi za sedaj že nekdanja trenerja,« je kratko in jedrnato pojasnil šef ameriške ženske reprezentance za hitre discipline Stefan Abplanalp.

Američani za razliko od Slovencev po odpovedi trenerjev poskrbijo, da v delovanju sistema ne nastane luknja. Tako so že podpisali pogodbo z Martinom Greyem in Michaelom Roganom. Da je dogajanje v ameriški reprezentanci pred domačim svetovnim prvenstvom zelo pestro, je moč videti na prizorišču v Bad Kleinkirchheimu, kjer vse budno nadzira šef ameriške reprezentance Patrick Riml. Po načrtih naj bi bil namreč Riml v teh dneh z moško ekipo v Adelbodnu, a se je odločil, da bo januar preživel z žensko reprezentanco.

To pa niso vse spremembe v ameriški reprezentanci. Najodmevnejša je gotovo premestitev Rolanda Pfeiferja iz ženske v moško slalomsko reprezentanco. Pfeifer je namreč skrbel za olimpijsko in svetovno prvakinjo Mikaelo Shiffrin.  Riml podrobnosti ni komentiral, dejal pa je, da so se prav vse spremembe zgodile zaradi boljše reprezentančne klime, medtem ko je znanje vseh trenerjev nesporno.