Jurij, očitno vam je koristilo, da ste izpustili novoletno turnejo in trdo trenirali med prazniki.

Skoraj vsak dan sem treniral v Planici, enkrat pa tudi v Kranju, s klubskim trenerjem Primožem Rychlymom in kondicijo z Matjažem Polakom. Naredil sem okrog sto skokov. Malo sem se bal, da je trening celo preveč obsežen, a zaenkrat se mi je obrestoval. Glede na prikazano sem zelo zadovoljen s prikazano formo, a na tekmi bo treba pokazati še precej več. Najboljših deset, ki so vnaprej uvrščeni na tekmo, skače zelo daleč. Moram se orientirati na njih, ne pa na tiste, ki so uvrščeni za menoj. Imam še precej rezerv, predvsem pa moram paziti, da ne bom pregorel v preveliki želji. Zelo me zanima, kako bo na 120-metrski skakalnici, na kateri bom imel verjetno več dela.

Kako je bilo preživljati novoletne praznike doma?

Težko, ko sem gledal ostale fante, ki dobro skačejo, in se ukvarjal z mislijo, da sam nisem dovolj dober. Kar nekaj tednov nisem bil na tekmi, zato sem šel v kvalifikacije zelo previdno. Že nekaj let nisem imel tako dolgega premora med tekmami. Ali mi je koristil, bo razkrila šele tekma.

Kakšna je razlika med nekdanjo in prenovljeno letalnico v Kulmu?

Ni velike. Je enaka kot lani, le za 20 metrov je večja. Ker so mizo premaknili nazaj, z nje priletiš zelo visoko, kar marsikoga zmede. Imam občutek, da je krivulja leta podobna kot lani, saj je od 120 metrov naprej višina zelo nizka in se moraš ob doskočišču plaziti.

Že prvi dan ste bili dvakrat na kontroli opreme.

Ker imam nov dres, sem prvič le za lastno previdnost preveril, ali je vse po predpisih. Zdaj imam zelo dobro opremo.

Vaša posebnost na poletih je, da na treningu skačete s kamero na glavi.

To je za moj užitek, ljudem pokažem, kaj so dolgi poleti in velike hitrosti. Na tekmi mi kamere ne dovolijo. Posnetke nato na medmrežju delim z globalnim svetom. Odzivi so pozitivni, saj je številka ogledov krepko čez milijon. Upam, da bom tukaj našel dovolj hitro povezavo in bom vsaj drugi polet do 220 metrov dal na splet.

Pred leti ste morali v želji, da pridete do idealne teže, divje hujšati. Ali še vedno izpuščate obroke?

Ker smo veliko delali na moči, sem letos pridobil mišično maso in kakšen kilogram več. Ne hujšam več za vsako ceno. Obrokov ne izpuščam, le porcije so majhne. Vsak poklic ima svoje značilnosti, tudi vaš novinarski. V skokih moraš biti suh in ker je to moja služba, moram kot profesionalec poskrbeti, da je indeks telesne teže po predpisih. V skokih moraš imeti veliko mišic, ki so težke, zato moraš jesti malo manj kot običajni državljani.