Več kot tri leta in pol po odmevni sklepni akciji policije, v kateri je bil pridržan tudi tedanji župan Maribora Franc Kangler, je uvodni predobravnavni narok doživel eden od tedaj obravnavanih korupcijskih očitkov. Prvoobtoženec v tej zadevi je Vinko Merc, nekdanji vodja oddelka za okolje in prostor Upravne enote Maribor, soobtožena pa je peterica (nekdanjih) gradbincev in investitorjev. Od njih naj bi Merc terjal in prejel podkupnine in druge materialne ugodnosti v skupni vrednosti več kot 40.000 evrov. V zameno naj bi nato večkrat zlorabil svoj uradni položaj.

Po omenjenih policijskih akcijah maja 2011 je bil Merc edini, ki se je znašel v sodnem pridržanju. V priporu je bil slabe tri tedne. Junija 2013 je okrožno tožilstvo v Mariboru vložilo obtožbo zoper domnevno podkupljivega uradnika, očitke, da so dajali podkupnine oziroma darila za nezakonito posredovanje, pa je spisalo tudi zoper nekdanjega prvega moža gradbenega podjetja Konstruktor Marjana Pinterja, lastnika gradbenega podjetja MTB Blaža Mlinariča, direktorja MTB Viktorja Lednika ter še zoper podjetnika Danijela Keuca in Mirana Muršiča.

Najprej Pinter, zatem drugi

Včerajšnji predobravnavni narok zoper obdolžene je predsedujoča sodnica Vanja Verdel Kokol »prepolovila«. Najprej je namreč vabila samo Pinterja. Nekdaj uspešni mariborski gradbinec se je namreč odločil, da bo z višjim tožilcem Borisom Marčičem sklenil dogovor o priznanju krivde. Tožilec mu je ponudil pogojno kazen pet mesecev zapora in plačilo denarne kazni, Pinter pa je priznal, da je leta 2009 podkupoval Merca. Enkrat mu je v pisarni upravne enote izročil 2000 evrov, drugič 10.000 evrov, pa še brezplačno parkirišče za Merčev avtodom mu je priskrbel.

Merc, ki naj bi zahteval podkupnine, naj bi nato zlorabil svoj uradni položaj in ni ustavil gradnje Maistrovih dvorov v središču Maribora in stanovanjskega naselja Habakuk pod Pohorjem, kar bi po zakonu moral storiti. Merc naj bi Konstruktorju celo pomagal izigravati zakonodajo, da je lahko nadaljeval z (nezakonito) gradnjo.

Pinter je sodnici včeraj dejal, da vztraja pri sporazumu o priznanju krivde, je pa pripomnil, da ni šlo za dajanje podkupnine, temveč je Merc od njega zgolj zahteval posojilo, »ki pa ga do zdaj ni vrnil«. Sodnica je sporočila, da mu bo sodbo izrekla prihodnji petek.

Dogajanje je v sodni dvorani poslušal tudi odvetnik Bromše, ki zastopa Merca. Na predobravnavnem naroku zoper ostalo peterico, ki je sledil po polurni prekinitvi, je advokat takoj zaprosil za besedo.

Odločila bo predsednica sodišča

»Zahtevam izločitev predsedujoče sodnice,« je dejal Bromše in predlog utemeljil s tem, kar je pred tem poslušal med občinstvom. Verdel-Kokolova po njegovem prepričanju ne more več nepristransko soditi, ker je sprejela sporazum o priznanju krivde, svoj sklep pa je utemeljila z izjavo, da je podprt z dokazi v spisu. »Na ta način je prejudicirala odločitev v škodo Vinka Merca, saj so očitana dejanja v medsebojni povezavi s Pintarjem,« je ocenil odvetnik.

Bromše je prepričan, da je slovenska zakonska ureditev v zvezi z dogovori o priznanju krivde protiustavna. Zakon o kazenskem postopku namreč terja avtomatično izločitev sodnika le v primeru, ko ta ne sprejme sporazuma o priznanju krivde, ne pa tudi takrat, ko ga sprejme.

Sodnica je zatem prekinila narok. Kdaj se bo nadaljeval in pred katerim sodnikom, bo znano po tem, ko bo o Bromšetovi zahtevi odločila predsednica okrožnega sodišča Alenka Zadravec.