Kaj se je zgodilo na zadnji tekmi nemške lige v letu 2014 na tekmi proti Göppingenu, ko ste si poškodovali prepono?

Dve, tri minute pred koncem tekme, ki je bila dan po božiču, sem med igro naredil nekoliko čuden gib. Začutil sem bolečino, po tekmi pa so mi takoj zmasirali nogo in mi tudi nemudoma povedali, da je poškodba povezana s prepono. Nato sem opravil celotne in natančne preiskave, ki so pokazale, da je bila prepona zgolj nekoliko nategnjena ter da na srečo ne gre za resnejšo in hujšo poškodbo. Šlo je bolj za to, da me je poškodba ovirala predvsem pri bočnem gibanju in spremembi smeri, medtem ko sem lahko tekel povsem normalno. Toda po nekajdnevnih terapijah in treningih po posebnem programu sem prepričan, da je poškodba sanirana in da lahko odslej normalno treniram in igram.

A poškodba ni skazila letošnje dobre polsezone v Nemčiji, tako vaše kot Magdeburgove.

Ni. Pred sezono je bil osnovni cilj izboljšati sedmo mesto v nemški ligi iz minule sezone, kar pomeni vsaj uvrstitev v evropski pokal EHF v naslednji sezoni, za zdaj pa je celo presežen. Po dobri polovici prvenstva smo trdno četrti, za tretjeuvrščenim Flensburgom zaostajamo samo za točko, pred petim Göppingenom imamo sedem prednosti. Zadovoljen sem tako z igrami ekipe kot s svojo, čeprav je seveda lahko še vedno bolje. Vmes je bilo tudi nekaj slabših tekem, a v zadnjem obdobju se je forma dvignila, kar potrjuje tudi devet zaporednih zmag.

Dokaz vaših dobrih iger v dresu Magdeburga v prvem delu sezone je tudi kandidatura za nastop na tekmi vseh zvezd nemške lige.

Čeprav na koncu nisem bil izbran za tekmo All Stars, je seveda že sama nominacija zame zelo veliko priznanje za igre v Magdeburgovem dresu. Velik dosežek je pač že to, da sem bil nominiran s takšnimi zvezdniki in mojstri, kot so Hrvat Domagoj Duvnjak, Švicar Andy Schmid, Norvežan Thomas Mogensen, Islandec Aron Palmarsson...

Iz poljskih Kielc prihaja v Magdeburg krožni napadalec in hrvaški reprezentant Željko Musa, s katerim sta nekoč skupaj igrala v Gorenju.

Klubsko vodstvo se je odločilo, da ne bo podaljšalo pogodbe s Poljakom Bartoszem Jureckim. Ko je prišlo do tega, da bi lahko prišel Musa, je trener Sveinsson tudi mene vprašal, kaj si mislim o tem. Zavzel sem se za njegov prihod in izrekel nekaj dobrih besed o njem in zanj. V Velenju sva skupaj igrala dve sezoni in o njem lahko povem le lepe stvari. Super je, da bo prišel, z njim kot veliko okrepitvijo pa bomo v naslednji sezoni še močnejši. Potrebujemo močnejši in obsežnejši igralski kader, še posebno, če bomo v prihajajoči sezoni igrali v Evropi.

Po SP 2013 v Španiji bo Katar vaše drugo svetovno prvenstvo. Kaj najprej pričakujete v skupinskem delu tekmovanja?

V skupini A, v kateri so poleg Slovenije še Španija, Katar, Belorusija, Brazilija in Čile, je seveda pomembna vsaka tekma. Čim višja uvrstitev v skupini prinaša v osmini finala vsaj na papirju malce lažjega nasprotnika. Naš cilj mora biti zmagati na vseh petih tekmah in zanesljivo osvojiti prvo mesto v skupini, kar bi v osmini finala prineslo obračun s četrtouvrščeno ekipo iz skupine B. S takšnim ciljem moramo tudi odpotovati v Katar, a tudi če bomo drugi v skupini, bom zadovoljen.

Osnovni cilj je uvrstitev v četrtfinale in s tem v olimpijske kvalifikacije za Rio 2016. Ali lahko Slovenija seže še višje kot na primer v Španiji 2013?

Naši rezultati in dosežki v Katarju bodo seveda odvisni od številnih dejavnikov: dnevne forme, zdravstvenega stanja igralskega kadra... Jasno je, da moramo po prvem ali drugem mestu v skupini na vsak način zmagati v osmini finala in se uvrstiti med osem najboljših reprezentanc na svetu. To bolj ali manj že zagotavlja uvrstitev v kvalifikacije za OI 2016. Če bomo v četrtfinalu pravi, smo sposobni priti tudi v polfinale, tako kot pred dvema letoma v Španiji, čeprav je krog favoritov zelo širok. A sem prepričan, da bomo v Dohi pokazali, da smo se s tekem v polfinalu in za bronasto kolajno v Barceloni marsičesa naučili.

Rokometni kruh si služite v Nemčiji, ki si je na čuden način, z »izbrisom« Avstralije, zagotovila nastop na SP. Se vam zdi to pošteno?

Zelo veliko Nemcev se s takšnim nešportnim načinom ne strinja in priznavajo, da jih je zaradi tega vsaj malce sram. Tudi meni se to zdi nepravično in sporno. Na žalost se takšne stvari pač dogajajo v rokometu in zdaj ni več mogoče ničesar spremeniti. Nemci bodo igrali v Katarju, kjer bodo s svojimi igrami in rezultati pokazali, ali si zares tudi zaslužijo posebno povabilo za SP.

Za konec še nerokometno vprašanje. V nogometu ste navijač Borussie iz Dortmunda, ki igra katastrofalno v nemški ligi. Ali jo bo preporodil prihod Slovenca Kevina Kampla?

Upam, da bo tako. Komaj čakam, da bo Borussia, ki je po polovici prvenstva predzadnja v ligi, začela igrati bolje. Med mojimi soigralci v Magdeburgu je veliko navijačev vodilnega Bayerna iz Münchna, zato sem preveč na tapeti z njihovimi šalami in zbadljivkami zaradi katastrofalnih predstav Borussie, za katero navijam od mladih nog. Prav tako upam, da mi bo po letu in pol, odkar sem v Magdeburgu, končno le uspelo v živo videti kakšno tekmo Borussie. Kamplov dres? Ne, za zdaj ga še nimam, a si ga bom priskrbel.