Medtem ko bodo v Planici za prenovo in povečanje letalnice potrebovali dve leti, so v Avstriji za enak projekt letalnice Kulm potrebovali le nekaj mesecev. Na avstrijskem Štajerskem so gradbeni stroji zabrneli pozno pomladi, konec tedna bo že spektakel v smučarskih poletih za svetovni pokal. S prenovljeno letalnico obeležujejo 65 let skokov na Klumu, ki je velika družinska zgodba in tradicija družine Neuper. 54-letni Hubert Neuper, nekdanji as in prvi zmagovalec svetovnega pokala v smučarskih skokih v sezoni 1979/80, je na čelu organizacijskega komiteja že 16 let, s čimer nadaljuje družinsko tradicijo. »Moj ded je gradil skakalnici, moj oče je na njej skočil prvi leta 1950 (skok je bil dolg 96 m, op. p.), jaz pa sem na njej tudi zmagal leta 1982,« pravi Hubert Neuper, ki je spreten poslovnež z ogromno idejami. Prireditve na Kulmu so po nekaterih organizacijskih rešitvah z veliko atraktivnega spremljevalnega programa in glamurja zelo podobne spektaklom formule ena. Da bodo imeli letos skakalci občutek, da so pravi zvezdniki, so po poteh, po katerih bodo hodili, položili rdeče preproge.

Kulm je bil le trikrat lastnik svetovnega rekorda in štirikrat organizator svetovnega prvenstva v poletih. Kaotično prvenstvo leta 1986 je skoraj uničilo polete kot disciplino. V neugodnih vremenskih razmerah je žirija izsiljevala tekmovanje, veter pa je tri skakalce dobesedno sklatil na doskočišče, kjer so obležali v krvi s hudimi poškodbami. Mednarodna smučarska zveza (Fis) je bila tik pred tem, da prepove polete, tedaj so uvedli pravilo, da poleti ne smejo biti daljši od 191 metrov.

Med osem mesecev dolgo prenovo je 40 delavcev najprej za 23 metrov skrajšalo nalet, ki je zdaj veliko bolj strm. Na hrbtišču in doskočišču je sedem bagrov prerazporedilo 10.000 kubičnih metrov zemlje. Vgradili so 3000 kubičnih metrov betona, 600 ton jekla, položili pet kilometrov kanalov in vodovodnih cevi in postavili 4000 kvadratnih metrov veliko zaveso, ki je zaščita pred vetrom. Velikost letalnice je zdaj tako kot v Vikersundu in bo tudi v Planici 225 metrov.

»Letalnica je odlično pripravljena. Pričakujem polete med 220 in 230 metrov,« je dejal direktor svetovnega pokala Walter Hofer po včerajšnjem krstnem poletu. Schlierenzauer je bil izbran za premierni nastop zaradi izkušenj, saj ima sloves najboljšega letalca sveta. Na poletih za svetovni pokala ima rekordnih 14 zmag, od tega kar tri na Kulmu, kjer je tudi rekorder. »Bil sem nervozen. Ker nikoli ne veš, kaj te čaka na novi skakalnici, sem se skoka lotil z veliko mero spoštovanja in previdnosti. Pričakujem polete do 230 metrov,« je povedal 25-letni Gregor Schlierenzauer.

Letalnica naj bi po najbolj optimističnih predvidevanjih dovoljevala polete do 240 metrov, a se spogledujejo tudi s svetovnim rekordom. V lasti ga ima Vikersund z 246,5 metra, kolikor je leta 2011 poletel Norvežan Johan Remen Evensen, ki je letos pri 26 letih sklenil kariero in sedaj deluje kot strokovni komentator na televiziji. »Krivulja leta bo povsem drugačna, kot je bila na stari napravi. Na prvem mestu bosta varnost tekmovalcev brez padcev in športen boj s poleti v območje velikosti letalnice 225 metrov,« je povedal Hubert Neuper, ki ni mogel prikriti živčnosti pred krstnim poletom.

Danes bodo uradni trening (ob 11. uri) in kvalifikacije (ob 13. uri) jutri in v nedeljo (obakrat začetek ob 14.15) prvi dve izmed sedmih letošnjih tekem v poletih.