V norčevanju iz vseh oblik oblastniške arogance je to fundamentalistično ortodoksen projekt. Med svoje prednike šteje Hara-Kiri, med sopotnike Wu Ming, nastal pa je med tem, ko so v šestdesetih letih v Parizu metali molotovke na policijo. Prav tako ortodoksen je v obrambi pravic državljana in njegove svobode. Ena najlepših Wolinskijevih ilustracij je slika delavske družine na nedeljskem izletu v naravi s pripisom, da je treba srečo nacionalizirati. To je časopis, ki je najbolj besno nasprotoval posredovanju v Iraku in vlekel Nacionalno fronto na sodišče, ker da je njen program protiustaven. Francoska satira je zelo resna stvar.

Verski blazneži so udarili v pravo tarčo. Ironija in sarkazem sta instrumenta racionalne analize družbe, pred katerima propadejo vse religije in ideologije. Tega duha je treba ohraniti pri življenju zdaj, ko bodo z ene strani vihteli križe in napovedovali vojno islamu, na drugi strani bodo muslimani zagotavljali, da je islam ljubezen, mreže laičnih civilnih družb pa zahtevale okrepljen policijski nadzor vsega, kar se premika. Trije norci so lepo stresli evropsko celino, in če se stvari obrnejo v predvidljivo smer, bodo dosegli natančno to, za kar si prizadevajo vsi gorečneži. Konfesionalen spopad v laičnih družbah, kjer se bo govorilo o pravici do užaljenih verskih čustev, mestu religije v politiki in demonstriralo za pravo vero. Državniki pa bodo prišli do logičnega sklepa, da je treba bombardirati Irak. Vedno pridejo do tega sklepa.

Se da proti temu kaj narediti? Morilcem se je treba smejati v obraz. Edino, kar jih zares boli, je posmeh in krohotanje ob njihovem žebranju. Poobjaviti karikature preroka Mohameda na veleplakatih je ena stvar, ki jo je še kar lahko narediti. Ob njih pa diskretno objaviti tudi druge karikature, ki Charlieja delajo tako privlačnega. Denimo tisto, na kateri so tri role toaletnega papirja. Na eni piše Biblija, na drugi Tora, na tretji Koran. Z vljudnostnim pripisom, kam vse troje sodi in čemu je namenjeno.

Ideja svobode je preprosta. Ni nujno, da nam bodo njeni učinki všeč. Vendar nam mora biti všeč tudi takrat, ko je v resnici ne maramo. Tako je pač svet narejen. Na vseh njegovih koncih so ljudje, ki si ne morejo pomagati. Bolj ko je položaj patetičen, bolj se mu smejejo. Od smeha pa še nikoli nihče ni umrl.