Medtem ko sta Matej Gaber (koleno) in Uroš Bundalo (nožna mišica) še vedno na bolniški in vadita po posebnem programu pod vodstvom kondicijskega trenerja Primoža Porija, ki sicer v zadnjih mesecih službuje v Katarju, je Marko Bezjak včeraj po poškodbi prepone le opravil prvi trening. »Prvič sem treniral na polno. Trening je potekal brez težav, bolečine ni bilo in prepričan sem, da je poškodba pozdravljena,« je dejal Marko Bezjak, srednji zunanji Magdeburga, ki je poškodbo prepone staknil na zadnji tekmi nemške lige v letu 2014 z Göppingenom.

Steber obrambe Gaber ima za sabo zdravniško odisejado. Po tekmi z Alžirijo v Celju mu je zablokiralo koleno in skoraj ni bilo gibljivo. Počitek med prazniki je koristil 197 centimetrov visokemu in 114 kilogramov težkemu hrustu, a potem so se oglasili klubski delodajalci iz Montpelliera. Zahtevali so (najbrž zaradi slabih izkušenj z njegovim soigralcem Borutom Mačkovškom, ki kljub poletni artroskopiji kolena, ki jo je opravil v Poreču in naj bi ga z igrišč oddaljila le za nekaj tednov, še ni odigral resne tekme za Montpellier), naj pride na dodatne preiskave v Francijo. Tam so mu zdravniki postavili precej drugačno diagnozo kot slovenski, a glavno je, da koleno ni huje poškodovano in da lahko, čeprav trenutno le še po prilagojenem programu, nadaljuje priprave.

Danska (jutri ob 19.30), Švedska (v soboto ob 17.10) in Islandija (v nedeljo ob 14.45) bodo nasprotnice Slovenije na turnirju s štirimi udeleženci SP v Katarju. »Rezultati ne bodo najpomembnejši, a to ne pomeni, da gremo na Dansko na izlet. Še vedno se uigravamo, sočasno pa vzdržujemo telesno pripravo. Ker so nekateri poškodovani, vse ne poteka po mojih načrtih, saj nam delo najbolj kroji zdravstveni bilten,« pravi selektor Boris Denič, ki je s seznama 22 igralcev, ki so na pripravah v Zrečah, za potovanje na Dansko včeraj črtal tri: Mateja Gabra, Simona Razgorja in Gašperja Marguča.

Na Danskem bodo Slovenci nastopili že četrtič. Pred EP 2012 v Srbiji so bili v družbi z Dansko, Islandijo in Poljsko zadnji, pred SP 2013 v Španiji v konkurenci z Danci, Tunizijci in Črnogorci drugi, lani v precej spremenjeni zasedbi zadnji v primerjavi z Dansko, Francijo in Norveško. »Treningi so lahko kakovostni, a ne morejo nadomestiti tekem. Pravo formo ter pluse in minuse v igri lahko vidiš šele na tekmah. Na Danskem se bo videlo, kako delujemo tako kolektivno kot posamično, kakšna je forma in čemu bo treba dati več poudarka na zadnjih treningih pred odhodom v Katar. Na Dansko gremo po formo in tekmovalni ritem,« pravi Denič.

Povratnik po poškodbi je Jure Dolenec, ki se je mesec in pol ubadal s poškodbo prepone. »Verjamem, da bomo na Danskem še napredovali, dvignili formo in dobili vse tri tekme. Kljub poškodbam imamo močno ekipo in lahko pokažemo, kam spadamo na rokometnem zemljevidu, ter sočasno pošljemo tudi sporočilo našim tekmecem v Katarju,« meni Jure Dolenec. Gorenjec in član Montpelliera o nasprotnikih na Danskem pravi: »O Dancih nima smisla izgubljati besed. Če se bomo proti njim izkazali, potem vemo, da smo na pravi poti. S Švedi se bomo v kratkem srečali še dvakrat na pomembnejših tekmah v kvalifikacijah za EP 2016, verjamem pa, da smo boljši. Proti Islandcem ni prijateljskih tekem, saj smo jim še marsikaj dolžni. Tudi zaradi njih smo ostali brez enega velikega tekmovanja, zato bomo še toliko bolj motivirani.«