Leta 2006 je Zoran Janković volitve dobil z 63 odstotki glasov. Privlačna predvolilna obljuba, ki je marsikaterega občana prepričala, da je nekdanjemu prvemu možu Mercatorja dal svoj glas, je obetala nov športni center z večnamensko dvorano in nogometnim stadionom. Stožice so Jankoviću do zmage na volitvah zagotovo pomagale tudi leta 2010. Avgusta 2010 pompozno odprta dvorana in stadion sta bila namreč dobra dva meseca pozneje še vedno sveža v spominu Ljubljančank in Ljubljančanov, ki so leta, celo desetletja poslušali obljube o novem stadionu.

Več kot šest let po tistem, ko je občina sklenila javno-zasebno partnerstvo z Grepom, je bilanca predvsem tržnega dela tega projekta, to je napovedanega ogromnega nakupovalnega središča, porazna. Ljubljana je s tem javno-zasebnim projektom res dobila nova športna objekta in parkirne prostore. Toda mnogi podizvajalci so ostali brez plačila. Številni so zaradi tega morali v postopek prisilne poravnave ali pa so celo končali v stečaju, odpuščati so morali svoje zaposlene. Skoraj 82 milijonov evrov dolga Grepa do NLB, NKBM in Abanke je morala prevzeti Družba za upravljanje terjatev bank, pri čemer je nemogoče trditi, da je ves ta dolg nastal samo pri gradnji trgovskega središča. Grepu se je vsaj za zdaj s poenostavljeno prisilno poravnavo uspelo izogniti stečaju, v katerega ga je želel poslati stečajni upravitelj družbe Primorje. Morebitni stečaj podjetja bi po vsej verjetnosti pokopal še družbi Gradis skupina G in Energoplan. Policisti so pri preiskovanju poslov, povezanih s Stožicami, odkrili več utemeljenih sumov kaznivih dejanj zlorabe položaja v korist stožiškega gradbinca.

Čeprav gradbišče miruje že od jeseni leta 2011, je mesto šele septembra letos Grepu poslalo zahtevek za plačilo v višini 25 milijonov evrov, ki predstavlja pogodbeno kazen za nepravočasno končan projekt, je razvidno iz načrta finančnega prestrukturiranja družbe. Zahtevek občine je Grep zavrnil, ker da je zamudo povzročila višja sila in dejstvo, da občina ni pridobila vseh potrebnih zemljišč.

Grafiko si v celoti lahko prenesete TUKAJ.