Alpinini lastniki, ki se skrivajo za Alpino Holdingom, že na dveh skupščinah niso podprli pretvorbe milijonskih dolgov v osnovni kapital prezadolžene žirovske družbe, ki je v prisilni poravnavi. S tem bi banke upnice postale lastnice Alpine. Alpina Holding pa je zdaj pristala v stečaju.

Stečaj Alpine Holdinga je sprožila država kot upnica, sklep pa je včeraj izdalo ljubljansko sodišče, ki je za upravitelja postavilo Andreja Kozelja. Lastniki Alpine Holdinga so se vse doslej uspešno skrivali za delnicami na prinosnika. Večinski lastnik naj bi bil sicer Branko Podpečan, sin nekdanjega predsednika nadzornega sveta Slovenske odškodninske družbe Milana Podpečana.

Direktor Alpine Matjaž Delopst je te dni na Kitajskem, a je za Dnevnik povedal, da stečaj njihovega lastnika ne pomeni za njih nič posebnega in se s tem ne obremenjuje. Alpina je lani imela 51 milijonov evrov prihodkov, kar je precej več kot leta 2013, ko so imeli 47,5 milijona evrov prihodkov. »Imamo torej rast, rezultat se tudi izboljšuje, iz poslovanja bi za lani lahko imeli okoli milijon evrov dobička, a bo ta zaradi učinkov prisilne poravnave seveda slabši,« je dejal Delopst.

Razlastninjenje Alpine Holdinga je bilo pravzaprav temeljni cilj uvedbe prisilne poravnave Alpine. V načrtu finančne reorganizacije je kot ena ključnih predpostavk za uspešno prestrukturiranje predvidena dokapitalizacija Alpine. Natančneje, da bi prisilna poravnava družbe uspela, bi morali ločitveni in navadni upniki v osnovni kapital družbe pretvoriti najmanj devet milijonov evrov terjatev. Največja upnica je DUTB, ki tako ekonomsko gledano obvladuje lastništvo Alpine, druge banke upnice so še SKB banka, Abanka Vipa in Hypo Bank.

Prisilni upravitelj Alpine Veljko Jan je pojasnil, da tudi z njegovega stališča stečaj Alpine Holdinga ne pomeni veliko. Upniški odbor Alpine je namreč že sprejel sklep o dokapitalizaciji, zdaj je na potezi sodišče, da pozove finančne upnike k dokapitalizaciji s terjatvami. V praksi to pomeni, da bodo banke v kratkem tudi de fácto postale lastnice Alpine, s tem pa bi se lahko tudi končal postopek prisilne poravnave. Alpina ima nekaj terjatev do Alpine Holdinga, prav tako je Alpina Holding lastnica nekaterih Alpininih trgovin. »Ker gre na obeh straneh za iste upnike, se pravi banke, tudi tu ne vidim težav, da ne bi prišlo do dogovora,« je dodal Jan, ki dvomi, da se bo pravim lastnikom Alpine Holdinga v stečajnem postopku treba končno razkriti.