Pisali smo že, da je bilo do predlani zvočne posnetke sej jeseniškega občinskega sveta mogoče poslušati tudi za nazaj. Se pravi, da je vsak občan lahko na spletu našel posnetek seje, ki ga je zanimala, in prisluhnil, kaj so o posamezni temi dejali svetniki. Celo lansko leto to nenadoma ni bilo več mogoče, zvočni posnetek je bil na spletnih straneh občine objavljen le do takrat, ko so objavili zapisnik. A so zapisniki precej okrnjeni glede tega, kaj točno je kdo izrekel, kdo se je za kaj zavzemal in kdo je o čem kako glasoval. Na Jesenicah so se izgovarjali na mnenje informacijske pooblaščenke, ki so ga našli, ko je pred leti tekla razprava o prenašanju sej. V Dnevniku pa smo lani novembra opozarjali, da je mnenje informacijske pooblaščenke sicer tako, da je treba biti pri snemanju in objavljanju posnetkov previden in jih je mogoče objavljati le z vedenjem in soglasjem sodelujočih na posnetku, nikakor pa niso prepovedovali tovrstnega snemanja sicer javnih sej občinskih svetov.

Dilemo, ali objavljati zvočne posnetke sej, so na Jesenicah zdaj razrešili hkrati z ukinitvijo neposrednih videoprenosov. Razprava o prenašanju sej je bila sicer zelo burna in kar nekaj svetnikov je bilo proti ukinitvi, a je prevladalo mnenje, da je prihranek okoli sedmih tisočakov na leto pomembnejši kot javno prenašanje sej. Ob tem velja dodati, da kakšne hudo visoke gledanosti jeseniške seje niso imele. Če jih je prek spleta spremljalo 40 ljudi, je bila to že rekordna številka.

»Javnost sej občinskega sveta bomo še naprej zagotavljali tako, da bomo ohranili neposreden zvočni prenos. Zvočni posnetki sej pa so od zdaj naprej na voljo tudi na naših spletnih straneh. Tudi za pretekle seje. Tako se je odločil nov občinski svet, tak je bil tudi dogovor med političnimi strankami,« je razložila Ines Dvoršak iz kabineta župana Jesenic.