Manj znano je, da je Filipič nedavno odpustil dve delavki (po neuradni oceni zelo pridni), še lani pa je javnost osupnila, ko so v BSC protestirali, ker naj bi se direktorju Filipiču zaradi slabših poslovnih rezultatov bruto plača zmanjšala z dotedanjih 5000 evrov. Velja dodati, da so bili ob tem brez moči tudi predstavniki gorenjskih občin, soustanoviteljic BSC, ki so mu želele plačo znižati na raven najbolje plačanega župana. Zdaj so se odgovorni za poslovanje in predstavniki občin v nadzornem svetu odločili za molk o poslovanju, razlogih za odhod direktorja in reviziji. Tako je predstavnica občine Radovljica in podpredsednica sveta Alenka Langus odklonila sleherno pojasnilo, a odločno protestirala ob vprašanju, ali morda nadzorni svet ni dobro nadzoroval vsemogočnega direktorja. Predsednica sveta Šircljeva pa je pojasnila, da so se odločili za molk, dokler se stvari ne raziščejo. Kranjski župan Boštjan Trilar nam je povedal, da je s problematiko BSC seznanjen, na občini pa bodo počakali na ugotovitve revizije.

Med posojilojemalci tudi sedanja predsednica nadzornega sveta

A ozadje zgodbe najverjetneje sega v čas, ko je nadzorni svet vodil še Marko Pogačnik, vidni član SDS, ki je zaradi nezdružljivosti funkcij odstopil, ko je postal poslanec. Obljubil je revizijo poslovanja in tudi analizo dela direktorja Filipiča, ki se mu je zgodilo nekaj neverjetnega: sklad za kreditiranje malega gospodarstva več let ni odobril nobenega posojila, ker mu je zmanjkalo denarja. Vzrok naj bi bila slaba posojila posameznikom. Včeraj smo dobili podatek, da je bila med kreditojemalci tudi sedanja predsednica nadzornega sveta Mirjana Grašič Šircelj in da je bila v enem od protestov proti delu direktorja Filipiča zahtevana tudi preiskava njene vloge v BSC in Obrtno-podjetniški zbornici, ki združuje okoli 2000 podjetnikov.

Neuradno nam je uspelo izvedeti, da je bil revizor tudi na izredni seji sveta, kjer so najprej nameravali Filipiča razrešiti iz krivdnih razlogov, kasneje so se odločili za »sporazumno prekinitev«, kar pa vsebinsko ne spremeni dejstva, da je izgubil zaupanje nadzornikov in se tudi sam odločil za umik. O njegovem delu kroži nekaj anonimnih prijav, ki ne morejo biti verodostojni dokumenti, a so vsekakor opozorila na dogajanje v BSC, kjer je imela tajnica lani 1600 evrov bruto plače, Filipičevi namestnici pa po 4100 evrov, zdaj pa je poslovanje tako, da so na vrsti odpuščanja. Vsekakor naj bi revizija bila končana do konca januarja, a tudi dosedanje so odkrile bolj malo. O tem smo slišali mnenje dobro obveščenega človeka, ki odlično pozna Filipičevo delovanje, da so rezultati revizij pogosto odvisni od tega, kdo jih naroči in plača in kaj pregledujejo.

Skrivalnice z javnostjo

Franc Čebulj, župan Cerkelj, ni imel pojma o odstavitvi direktorja BSC, ki naj bi gorenjskim občinam ponujal zlasti podporo na področju evropskih projektov. »Bil sem prvi, ki sem opozoril na marsikaj – rast števila zaposlenih, samopašnost direktorja, sporno vodenje. Nisem bil uspešen, zdaj pa je očitno šlo vse skupaj res čez rob.« Čeprav so v nadzornem svetu tudi predstavniki občin in delovanje BSC v veliki meri plačujejo davkoplačevalci Gorenjske, so se odločili za skrivalnice z javnostjo. Nova vršilka dolžnosti direktorice Lidija Zeme Johnston je povedala, da po njej znanih finančnih izkazih BSC posluje pozitivno. Ko smo jo vprašali, zakaj potem odpuščanja, je ta pripisala slabim poslovnim potezam direktorja Filipiča. Ko smo zaprosili za pojasnilo teh potez, pa za nas ni bila več na voljo, ker »se ne bo pogovarjala po zasebnem telefonu in ker nam je podarila kar nekaj dragocenega časa«.

Slednjega za nas ni imel niti Bogomir Filipič sam, ki se na klice ni odzval. Poudarjamo, da so med ustanovitelji poleg gorenjskih občin tudi država, KAD, gorenjske obrtne zbornice in da je osnovno poslanstvo BSC usmerjeno v servis občin pri pridobivanju evropskih sredstev in izpeljavi projektov, ki so tako plačani. Če pa morajo ustanovitelji od novinarjev izvedeti, da je »odstopljen« direktor in da so na vrsti revizije, je logičen tudi odnos vodilnih in odgovornih do javnosti.