Tridnevno potovanje na Dunaj pred božičnimi prazniki decembra lani je predstavljalo vrhunec udobja: vreme je bilo skoraj spomladansko, bilo je skoraj 14 stopinj Celzija, vetra, ki je tako značilen za Dunaj, ki že leži v Panonski nižini, pa je bilo skoraj za vzorec. Poleg tega je pri potovanju z udobnimi mednarodnimi vlaki Slovenskih železnic lažje prenašati utrujenost, ki pri pet- ali šesturni vožnji s kakšnim drugim prevoznim sredstvom hitro pride.

Dunaj je zgodovinsko povezan s Slovenci. Tukaj je namreč v preteklosti živelo in ustvarjalo veliko umetnikov, zgodovinarjev, kiparjev, arhitektov – njihova dela še danes lahko vidijo vsi turisti in prebivalci Dunaja. Zato niti ni čudno, da so bile med bralci Dnevnika in Nedeljskega dnevnika, ki so se odločili za božični obisk Dunaja, poleg ekskluzivno ugodne cene (205 evrov) najbolj vabljive drugačnost potovanja z vlakom, odlične povezave z Dunajem, zelo ugodne cene za družine z otroki do 15 let in kakovost programa.

»Obisk Dunaja med našimi gosti pa ni popularen samo zaradi omenjenih dejavnikov. To je namreč čas, ko si podarimo kakšen izlet, poleg kakovostnega programa pa privabi tudi izbira hotela Austria Trend Parkhotel Schonbrunn. Dunaj je tudi mesto, kamor se Slovenci radi vračamo zaradi tesne zgodovinske povezanosti,« razlaga Lidija Urankar iz podjetja ABC rent a car in dodaja, da dunajske ulice v decembru še posebej zažarijo v svetlobni luči, ki po obliki spominjajo na prekrasne luči iz Dunajske opere. Številni božični sejmi privabijo mnoge obiskovalce iz vse Evrope, mešanica vsega pa naredi Dunaj še posebej privlačen v decembru. Kot zanimivost velja dodati, da pot na Dunaj z vlakom poteka po tako imenovani južni železnici, med Dunajem in Trstom, ki meri skupno 577,2 kilometra. To dvotirno železniško progo na relaciji Dunaj–Gradec–Maribor–Ljubljana–Sežana–Trst so v nekdanji Avstro-ogrski odprli že leta 1857.

Prvi dan potovanja z vlakom po prihodu na Dunaj v popoldanskih urah sledi avtobusni ogled mestnih znamenitosti: Dunajska državna opera, Novi Hofburg, Trg Marije Terezije, Parlament, Dvorno gledališče, Mestna hiša, Dunajska univerza, Urania (delo slov. arhitekta Maksa Fabianija) ter številne cerkvene in druge znamenitosti. »Po namestitvi v hotelu nas je zvečer čakalo prijetno presenečenje – za večerjo slasten dunajski zrezek v eni od številnih starih avstrijskih gostišč (Heuriger) v predelu Grinzing,« so v en glas pripovedovali naši zadovoljni bralci.

Sledili sta prav tako zelo živahni ter aktivni sobota in nedelja, ki sta poleg predprazničnih nakupov ter obiska mnogih božičnih sejmov, kjer so se mize šibile pod dobrotami, ponudili našim bralcem voden ogled mesta s številnimi znamenitostmi: Trg sv. Štefana z gotsko katedralo, Novi Hofburg (danes je v njem muzej cesarice Elizabete Bavarske - Sisi), Burgkapelle, kjer je sedež Dunajskih dečkov, avguštinska cerkev, kjer so se Habsburžani poročali, kapucinska cerkev z grobnico Habsburžanov. Pravi posladek je sledil v nedeljo dopoldne: vožnja do cesarske rezidence Schonbrunn.