Podjetja so se s tradicionalnih osebnih računalnikov in televizorjev usmerila v mobilno tehnologijo, nosljive pametne naprave in avtomobile. Ena izmed osrednjih tem letošnjega sejma, na katerem sicer prevladujejo novosti na področju mobilnih telefonov in računalniške tehnologije ter avdio- in videonaprav, je povezljivi dom – pametni telefoni in tablični računalniki prevzemajo novo vlogo kot nadzorne naprave za internet stvari.

Celovito povezani nadzorni sistemi

Še pred nedavnim je bila ta tehnologija dostopna le zagrizenim tehnološkim navdušencem in bogatim gospodinjstvom, vendar je to obdobje mimo. Razstavljavci letos prikazujejo, kakšen je videti celovito povezan domači sistem, ki nadzoruje razsvetljavo, vratne ključavnice, varnostne kamere, termostate in vse vrste senzorjev. Kljub vsej kompleksnosti so naprave že tako preproste, da jih lahko namestimo celo sami.

Od prototipov do praktičnih aparatov

Razstava v Las Vegasu je priložnost za izdelovalce aparatov za dom, da namesto običajnih kovinskih »škatel« pokažejo prototipe, kot bi jih potegnili iz stare risane serije Jetsonovi. Zadnja leta so bili predstavljeni predvsem futuristični aparati, ki jih lahko povežemo z internetom. Toda ali sploh kdo potrebuje hladilnik, s katerim klepetate po Facebooku? Sejem CES letos prikazuje povezljive, vendar praktične naprave, ki si izmenjujejo informacije o vaših dejavnostih, zato da je vaše vsakdanje življenje lažje.

Kaj razstavljajo največji?

Googlov Nest je najavil pametni sistem zaklepanja, Qualcomm pa čipe, ki so narejeni tako, da delujejo s povezljivimi avtomobili, zdravstvenimi napravami in celo sijalkami. Panasonic se predstavlja z razširjenim domačim nadzornim sistemom, ki ga upravljamo z aplikacijo na telefonu. LG razstavlja večvratni hladilnik z vratci v vratih ter dvojni sistem za pranje z mini pralnim strojem za pranje majhne količine perila ali občutljivih tkanin v vznožju običajnega stroja. Samsung pa prikazuje drugo fazo domačih aparatov Chef Collection, prvič predstavljenih lani, z ustreznimi aplikacijami in tablico za lastnika, pečico z dvojnimi vratci in pralni stroj z vgrajenim koritom za predpranje.

Vir: www.cnet.com