Kljub številnim nepravilnostim, ki jih je Davčna uprava RS (Durs) ugotovila v poslovanju Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (ZKŠTM) Ravne, za zdaj očitno zanje ne bo odgovarjal nihče. In vprašanje je, ali sploh bo, saj doslej na Policijski upravi Celje, kot nam je potrdil Peter Pungartnik, namestnik predstavnice za stike z javnostmi, niso prejeli nobene ovadbe, na osnovi katere bi kriminalisti preiskovali sume kaznivih dejanj. Na policiji torej ne vedo nič, medtem ko nam s slovenjgraškega okrožnega državnega tožilstva na naše vprašanje, ali razpolagajo z Dursovim poročilom, sploh niso odgovorili. Neuradno pa smo izvedeli, da naj bi poročilo, ki je za nekatere tam zaposlene, še posebno strokovno delavko v Mladinskem centru Punkl Sašo Jelen, zelo obremenjujoče, prejeli tudi na tožilstvu.

Brez pravih evidenc

Največ nepravilnosti se je, kot smo razkrili v Dnevniku, nanašalo na zlorabo študentskih napotnic, prek katerih so dela opravljali predvsem upokojenci. Dacarji so namreč preverili vsako izdano napotnico posebej in pri tem sodelovali tudi s šolami, primerjali čas opravljanja določenih del z evidencami, ki so jih dobili iz šol, in tako ugotovili, da jih je bila večina izdana fiktivno.

Prav tako naj se ne bi ujemale evidence v zvezi s prihodki iz naslova oddajanja poslovnega prostora v najem. V mladinskem centru Punkl naj bi namreč bioenergetik izvajal terapije, uporabo pa je superzavod zaračunaval udeležencem terapij in ne njemu, kar bi bilo logično. Obenem so bile evidence, za katere naj bi skrbela prav Jelenova, sila pomanjkljive, prihodki od tega pa tudi niso bili zavedeni v poslovnih knjigah.

Veliko nepravilnosti se je, kot izkazuje poročilo Dursa, dogajalo tudi v okviru Ravenskih dni, ko ena od blagajn, po navedbi zaposlenih, ni delala, čeprav sta dve študentki to izjavo demantirali, z gotovino pa so ravnali »po domače«. Dacarji so ugotovili tudi, da so člani sveta zavoda prejeli brezplačne letne vstopnice za bazen in savno v vrednosti 250 evrov, pa za to niso plačali davka. Četudi so prejemniki izkoriščenje vstopnic zanikali, v superzavodu pa naj ne bi o tem imeli nobenih evidenc, je bilo ugotovljeno, da so te storitve izkoristili, zato jim je davčni urad tudi naložil naknadno plačilo dodatnega davka. So pa nepravilnosti, po zagotovilih sedanjega vodstva, že odpravili.