Mednarodni sejem zabavne elektronike Consumer Electronics Show (CES) bo v Las Vegasu potekal do petka. Po navedbah organizatorjev - ameriško združenje zabavne elektronike CEA - bo pokazal, kako nove tehnologije vplivajo na tako rekoč vsa področja življenja - od zabave, mode in športa do zdravja, prehrane in prevoza.

V združenju se ob tem ne morejo izogniti pomislekom glede dejanske uporabnosti raznovrstnih in včasih naravnost bizarnih naprav. "Tokrat se ukvarjamo predvsem z vprašanjem, ali vsa ta povezanost uporabniku zares koristi v resničnem svetu. To je namreč merilo za smiselnost inovacij," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal glavni ekonomist in raziskovalec pri CEA Shawn DuBravac.

Če povezanost ne prinaša bistvenih koristi, potem se izdelki preprosto ne bodo prijeli, je prepričan DuBravac. Mnogi izdelki, ki so se na preteklih sejmih oglaševali kot velike inovacije, so namreč na trgu nato doživeli popoln polom.

Med izdelki, ki jih ljudje dejansko uporabljajo, je po oceni DuBravaca le okoli štiri odstotke povezanih. Izdelovalci naprav se morajo zato vprašati, ali je sploh smiselno omrežiti še preostalih 96 odstotkov.

Poleg pametnih povezanih naprav, med katere sodijo še pametne ure, zapestnice in raznovrstni pametni obeski - na sejmu se med drugim predstavlja tudi slovenski Chipolo -, se bo zvrstila še množica pametnih mobilnikov, tabličnih računalnikov in prenosnikov, na svoj račun pa bodo prišle tudi naprave iz bolj tradicionalnih domen zabavne elektronike.

Na sejmu bodo tako na ogled najnovejši in največji televizorji z zasloni z ultra visoko razločljivostjo 4K, katerih cena se vztrajno znižuje in s tem približuje potrošnikom. Po nekaterih napovedih bi lahko na sejmu predstavili tudi televizorje z zasloni 8K s še bolj realistično sliko, zvrstila pa se bo še vrsta ukrivljenih in upogljivih ter zložljivih zaslonov.

Poleg tega so na sejmu prvič doslej zagotovil prostor, namenjen izključno vse bolj razširjenim radijsko vodenim multikopterjem oziroma t. i. dronom. Več prostora bo namenjenega tudi robotiki oziroma robotom.