Znanstveniki na univerzi Harvard so do zaključkov prišli na podlagi analiz več kot 74.000 žensk in skoraj 44.000 moških od sredine 80. let do leta 2010. Ugotovili so, da so tisti, ki so pojedli več polnozrnatih žitaric, imeli manjše tveganje, da umrejo zaradi bolezni srca.

Kdor vsak dan zaužije eno porcijo oz. 28 gramov polnozrnatih izdelkov, kot so rjavi riž, ovseni kosmiči, polnozrnati kruh in polnozrnate testenine, za devet odstotkov zmanjša tveganje za smrt zaradi bolezni srca, med drugim piše v študiji, objavljeni v strokovni reviji ameriškega zdravniškega združenja Internal Medicine. Znanstveniki po drugi strani niso ugotovili povezave med uživanjem polnozrnatih izdelkov in smrtnostjo zaradi raka.

"Izsledki govorijo v prid sodobnim prehranjevalnim smernicam, ki priporočajo uživanje polnozrnatih živil kot preventivo pred kroničnimi boleznimi, dokazujejo pa tudi, da tovrsten način prehrane lahko podaljša življenjsko dobo," ugotovitve študije še povzema francoska tiskovna agencija AFP.