"Stran smo ustavili, ker bi se z nadaljevanjem obratovanja s strežnikov brisale pomembne sledi. Trenutno v San Franciscu s strokovnjaki postavljamo duplikat celotne infrastrukture, kar bo predvidoma urejeno v naslednjih 24 urah. Takrat bomo lahko tudi ponovno vzpostavili storitev," je za STA pojasnil Merlak.

Hekerji naj bi sicer odnesli le "majhen delež" vseh bitnih kovancev - bitcoin borze namreč ravno zaradi takšnih primerov veliko večino bitnih kovancev shranjujejo na računalnikih, ki niso povezani z internetom.

Bitstamp je nastal v Kranju

Bitstamp je nastal v Kranju leta 2011, kasneje pa sta ustanovitelja Nejc Kodrič in Damijan Merlak sedež podjetja preselila v London. Po propadu japonske borze Mt Gox v začetku lanskega leta je Bitstamp nekaj časa zasedal položaj največje borze na svetu, v zadnjem mesecu pa je z okoli šestodstotnim tržnim deležem zasedal tretje mesto.

Bitni kovanci so vrhunec dosegli decembra predlani, ko se je vrednost enega bitnega kovanca povzpela na dobrih 1100 dolarjev. Sledil je strm padec in propad nekaterih borz, med drugim tudi takrat največje borze Mt Gox, ki je aprila lani razglasila tečaj. Danes je en bitni kovanec vreden okoli 270 dolarjev.

Digitalna valuta se sicer kljub težavam počasi uveljavlja. Plačila v bitnih kovancih sprejema vse več uveljavljenih podjetij - sredi decembra je plačevanje z bitcoini omogočil ameriški tehnološki velikan Microsoft, spletna enciklopedija Wikipedia pa donacije v bitnih kovancih sprejema že od avgusta lani.