»Malo mešano na žaru,« je bila ocena včerajšnjega dne iz ust Petra Prevca, potem ko je v kvalifikacijah dosegel enajsti izid. »Prvi skok za trening (130 m, op. p.) je bil še kar dober, a v naslednjih dveh ni bilo stopnjevanja, ampak sem ostal na isti ravni. Pred menoj je zahtevna uganka, ki jo moram rešiti do tekme,« je dodal Prevc. Priznal je, da še ni prebolel Innsbrucka, kjer je izpadel iz boja za skupno zmago. »Po prihodu v Bischofshofen sem težko zaspal. Morda nespečnost ni le posledica Innsbrucka, ampak tega, da sem spal med dvourno nočno vožnjo na zadnje prizorišče turneje. Upam, da bo šel Innsbruck čim hitreje iz moje glave, v katero se še vedno rada prikrade kakšna negativna misel,« je dodal Prevc, ki je imel po kvalifikacijah veliko obveznosti do elektronskih medijev, zato je kazal znake naveličanosti ob ponavljajočih se vprašanjih. Danes od 16.30 naprej bo šlo pri Prevcu predvsem za obrambo tretjega mesta v skupnem seštevku, saj sta avstrijska matadorja Kraft in Hayböck v življenjski formi, zato ju bo težko premagati, konkurenca pa mu diha za ovratnik.

Vseh šest Slovencev se je brez težav uvrstilo na tekmo. Najbolj nasmejan je bil Matjaž Pungertar na sedem mestu (136,5 m), potem ko je bila predstava na treningu daleč od popolnosti. »Na takšen skok sem čakal vse od kvalifikacij v Oberstdorfu. Takoj ko sem odrinil z mize, sem vedel, da me bo neslo daleč. Upam, da sem s tem prebrodil težave zadnjih dni,« je bil nasmejan Matjaž Pungertar. Jernej Damjan (19. mesto) je priznal, da mu misli počasi že uhajajo k poletom konec tedna na prenovljeni letalnici na Kulmu. »Po kvalifikacijskem skoku, s katerimi grem z dobrimi občutki na tekmo, si danes želim tri dobre skoke, s katerimi bi šel samozavestnejši na polete,« je bil zadovoljen Jernej Damjan. Robert Kranjec (23. mesto) je en skok za trening izkoristil tudi za testiranje smuči za polete na Kulmu, a se niso obnesle najbolje. Nejc Dežman (29. mesto) je izpolnil dnevni cilj, a za točke bo treba pokazati več. Rok Justin (35. mesto) si želi, da bi osvojil prve točke v letošnji sezoni.

Vsa Avstrija je v pričakovanju sedme zaporedne zmage v skupnem seštevku. Sostanovalca iz hotelske sobe Hayböck, ki je potrdil sloves prvaka kvalifikacij in treningov, in Kraft, ki je pri 21 letih neverjetno miren in hladnokrven, letita v svojem razredu. Potem ko sta izpustila prvi skok za trening, sta bila suvereno najboljša v drugi seriji za trening in kvalifikacijah. »Naredil sem dva super skoka. Uživam v posebni situaciji, da se bova s cimrom borila za lovoriko turneje. Za skupno zmago moram pokazati še dva popolna skoka,« se resnosti položaja zaveda Stefan Kraft.

V kvalifikacijah je na slabo pripravljenem doskočišču z novim snegom grdo padel Američan Nicholas Fairall, ki so ga s poškodbo prvega vratnega vretenca odpeljali v bolnišnico. Tekmeci slovenskih tekmovalcev na današnji tekmi: 3. par: Sjoeen (Nor) – Kranjec, 4. par: Dežman – Koudelka (Češ), 7. par: Maeaettae (Fin) – Damjan, 10. par: Justin – Tande (Nor), 15. par: Wenig (Nem) – Prevc, 19. par: Aigner (Nem) – Pungertar. jo