Malo pred novim letom so most slovesno odprli, po njem so se lahko vozila osebna vozila, od tega tedna bo odprt za ves promet, vključno s tovornimi vozili. Naložbo je morala v celoti plačati občina Gorenja vas - Poljane. Prav visoka sicer ni bila, saj so za most namenili 47.580 evrov, a je za občinski proračun manjše občine to lahko velik zalogaj, sploh ob spoznanju, da bo takih vlaganj zaradi poplav potrebnih še več in da bi se bilo večini stroškov mogoče izogniti. Vsaj tako so prepričani v Poljanski dolini. »Še vedno ostaja grenak priokus, saj je ta strošek, ki bo zelo obremenil občinski proračun, nastal zaradi neurejene struge potoka Brebovnščica. Če bi pristojne državne ustanove bolje skrbele za pretočnost struge, bi bil ta strošek lahko bistveno manjši ali pa ga sploh ne bi bilo,« je povedal župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež.

Pisali smo že, da bodo take in podobne naložbe morale financirati občine same, saj bo država poskrbela le za državno infrastrukturo in vodne površine, čeprav je bilo največ škode, sploh na Loškem, na občinskem premoženju. V občini Gorenja vas - Poljane je bila vsa škoda (državna in občinska infrastruktura ter škoda na zasebnih objektih) ocenjena na 1,18 milijona evrov. Samo na občinski infrastrukturi je bilo škode za 862.000 evrov, prav toliko je je bilo po prvih ocenah tudi v Žireh, za 1,3 milijona evrov pa na občinskem premoženju v občini Škofja Loka.

800.000 evrov škode v Žireh pomeni kar za 20 let občinskih rezerv, že letos pa naj bi v proračunu napraskali pol milijona evrov za najbolj nujne naložbe, kot so sanacija plazu na cesti na Breznico, številni manjši mostovi v grapah ter most na glavni cesti med Žirmi in Vrhniko. Ta cesta je uradno lokalna, a za Žirovce pomeni najhitrejšo povezavo z Ljubljano, tako da je obremenjena tako z osebnim kot tovornim prometom. Most na tej cesti je oktobrska povodenj odnesla, tako da je na pomoč najprej priskočila Slovenska vojska in postavila pontonski most. Po enem mesecu so začeli graditi novega in poleg postavili nekakšno zasilno premostitev, da je vojska pontonski most lahko odstranila. Zdaj naj bi prav kmalu nov most tudi odprli. »Naložba je ocenjena na 60.000 evrov. Ker gre za lokalno cesto, je v celoti občinska, čeprav še vedno računamo, da bi lahko dobili kaj državne pomoči,« je povedal direktor žirovske občinske uprave Franci Kranjc.