Ledene sveče lahko povzročijo ogromno škode na vašem domu, še posebno na strehi. Če pravočasno opazimo, da se oblikujejo večje ledene sveče in to preprečimo, vam bo prihranjenih nekaj dragih popravil, ki bi vas čakala po koncu zime. Če streha ni zavarovana pri zavarovalnici, razmislite tudi o tem koraku, drugače pa se v čim krajšem času odpravite ven in odstranite sneg oziroma led s kritičnih območij.

Preprečite prehitro nastajanje ledenih sveč

Če je ostrešje premalo izolirano, bo topel zrak iz notranjosti skozi streho pobegnil na prosto. Streha se bo zaradi tega začela hitreje segrevati, sneg pa se bo začel hitreje delno topiti − posledica česar so z vodo in ledom zapolnjeni žlebovi ter robovi strehe, kjer se tako rade naredijo nevarne ledene sveče. Sneg in led na robovih strehe se namreč topita počasneje kot sneg na višjih predelih strehe, tako da lahko pronicata pod strešnike in poškodujeta izolacijo ali pa celo načneta stene hiše.

Vse našteto pa lahko preprečite, če poskrbite za kakovostno izolacijo podstrešja in redno izvajate nekaj preventivnih ukrepov. Odstranjujte sneg oziroma led iz žlebov in skrajnih robov strehe, ki jih očistite čim pogosteje in z vso previdnostjo, da ne poškodujete ostrešja. Če se ledene sveče v žlebu vseeno naredijo, napolnite staro najlonsko nogavico s kalcijevim kloridom. Nogavico namestite v žleb ali na ledene sveče in led se bo počasi stopil ter odtekel po žlebovih stran od hiše.

Preventivni ukrepi

Redno odstranjujte tudi ves sneg s teras, verande, dvorišča in poti okoli doma, tako da bo lahko stopljena voda odtekala po odtočnih kanalih od hiše, saj se lahko v nasprotnem primeru zadrži preblizu doma. Ne pozabite odstraniti snega in ledu še s spodnjega dela odtočne cevi, ki iz žlebov vodi stran od objekta. Ne nazadnje pa očistite tudi sneg, nakopičen na zunanji strani oken in ob temeljih zgradbe, da ob njegovem topljenju voda ne bo zamakala hiše.

Mnogi pozabljajo, da je pametno preveriti tudi delovanje vodne črpalke v kleti, da preprečite morebitno poplavo. Takoj pobrišite vso vodo, ki ste jo tako ali drugače prinesli v notranjost doma, če želite preprečiti razvoj plesni. Preverite še, ali so morda zunanji zidovi mokri in jih čim prej popolnoma izsušite: uporabite ventilatorje, brisače in vakuumski sesalnik ali pa pokličite strokovnjaka.