Svet je bučno in z velikimi pričakovanji proslavil vstop v leto 2015. Silvestrovanja na prostem so se v velikih mestih zavlekla pozno v noč, a prav vsi se v najdaljši noči v letu niso mogli preveč veseliti. V to kategorijo spadajo tudi nekateri športniki, ki morajo biti 1. januarja s treznimi glavami pripravljeni na nove športne izzive. Za njih je novo leto običajen delovni dan.

Nekateri prespijo prehod v novo leto

Smučarji skakalci imajo med športniki najdaljšo tradicijo nastopov med novoletnimi prazniki. Novoletna turneja je z dosedanjimi 63 izvedbami dobila mitske razsežnosti in postala globalno prepoznaven dogodek. Skakalcem še zdaleč ni v breme, da morajo tekmovati tudi 1. januarja, ampak v reprezentancah bijejo ostre interne boje, da jih selektorji uvrstijo v ekipo za prestižne štiri tekme.

Za skakalce so nastopi na turneji že takšna rutina, da mnogi niti ne vedo, koliko turnej imajo za seboj. »Sploh ne vem, katera turneja je to zame, deveta, deseta... Nikoli nisem imel težav s tem, da moram delati na novoletni dan leta. Morda je bilo meni nekoliko lažje, ker ima oče Janko takšno službo, da mora delati tudi ob praznikih. To ni nič posebnega, samo poglejte, koliko ljudi v drugih poklicih mora delati čez novoletne praznike. Zame pa tudi za druge skakalce delo na silvestrovo in novoletni dan ni nič drugega kot poklic, ki ga opravljam. Imamo pa poleti kakšen prost dan več. Dopusta si ne morem določati povsem sam, ampak je takrat, ko v programu Mednarodne smučarske zveze ni tekmovanj,« je povedal 31-letni Jernej Damjan.

Če je imela turneja na začetku še vse elemente romantike, ko so najpogumnejši dobesedno izza točilnih pultov prišli na zaletišče skakalnice v Garmisch-Partenkirchnu, je danes to tako vrhunski profesionalizem, da nekateri skakalci celo prespijo prehod v novo leto. Ker so reprezentance nameščene po različnih hotelih, ni skupnih silvestrovanj za vse skakalce, ampak se vsaka ekipa organizira po svoje. »Ko si mlajši, so tekme na novoletni dan posebno doživetje. Starejši ko sem, manjši je zame glamur tekme na 1. januar. Zame so vse tekme enake, ne nazadnje so tudi točke in denarne nagrade za vsako tekmo turneje enake kot za druge tekme svetovnega pokala,« razmišlja Damjan, ki je v skokih okusil tudi težek kruh, ko je treniral po svojem programu z zasebnim trenerjem in je tudi moral poskrbeti za denarno plat in organizacijo potovanj.

Nagrade za tekmovalce niso sorazmerne s tem, koliko denarja se obrne na turneji. So enake kot za druge tekme svetovnega pokala, torej 58.000 evrov in dobrih 16.000 evrov za skupnega zmagovalca turneje. »Na turneji se obnašam enako kot doma ali katerem koli drugem prizorišču. Letos sem bil na silvestrovo v postelji ob enajsti uri zvečer. Razlika je le v tem, da so v Garmisch-Partenkirchnu že po tradiciji ob nas dekleta, žene, otroci... Kratek obisk žene in hčerke mi ni pobral energije za tekmo, na kateri sem naredil napako, ampak sem si lepo napolnil baterije. Za nameček imamo januarja zelo natrpan program, zato bomo malo v Sloveniji in so bile ure v objemu družine zelo dobrodošle. Užival sem. Bilo mi je hudo, ko sta 2. januarja odšli domov, a moja služba je pač takšna,« je dodal Damjan.

Navajeni drugačnega ritma

Podobno usodo kot smučarji skakalci so zadnja leta doživljali smučarski tekači in tekačice, ki so merili moči na Tour de Ski. Ravno v teh dneh poteka deveta izvedba tekaške novoletne turneje, ki so jo prvič začeli po novem letu, tokrat izjemoma v Oberstdorfu. Vesna Fabjan se uvodnih tekem v letu 2015 ni udeležila zaradi kopice težav v decembru (preveč treninga, zdravstvene težave), zato je silvestrovo praznovala v krogu družine. »Smučarski tekači smo kar polovico leta od doma, zato rada izkoristim druženje z najožjimi družinskimi člani. Praznovali smo umirjeno, kar mi je zelo ugajalo. Sploh nisem imela želje, da bi šla na kakšno zabavo. Po dobri večerji mi je druženje na fotelju dobro delo,« je povedala Vesna Fabjan, ki si bo športno leto 2014 zapomnila predvsem po bronasti olimpijski kolajni, ki jo je v Sočiju osvojila v sprintu. Zaradi tega uspeha je pred mesecem dni po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije postala tudi tretja najuspešnejša športnica Slovenije v prejšnjem letu.

Ker je vstop v novo leto v zadnjem obdobju vedno preživela v krogu športnikov, pravi, da je že pozabila, kako je videti bučna novoletna zabava. »Morate vedeti, da smo športniki navajeni drugačnega ritma kot drugi ljudje. Pri nas je marsikateri praznik v znamenju treninga ali tekme. Zasedeni smo seveda tudi ob koncu tedna, zato novo leto za nas ni nič posebnega. Je kot navaden delovni dan, saj se vsi trudimo za dobre rezultate,« je pojasnila Fabjanova. Kadar so bili športniki tekači ob prelomu leta na novoletni turneji, so imeli vedno skupno večerjo. Ko so pojedli, so šli nazaj v hotelske sobe in se tik pred polnočjo spet dobili, da so nazdravili s kozarcem penine. »Tekme zahtevajo ogromno energije in so prav gotovo naša prioriteta. Če bi šli spat šele ob dveh ali treh zjutraj, bi bilo telo preveč izčrpano. Ne vem, ali od tekmovalcev sploh kdo ve, kako se je zabavati za novo leto.«

Če smučarje skakalce v prazničnih dneh na prizorišču novoletne turneje obiščejo partnerice, je pri tekačih in tekačicah drugače. Ker so v prejšnjih sezonah nastopali v bolj oddaljeni Nemčiji ali Švici, je bilo obiskov malo. »Naše tekme so v primerjavi s smučarji skakalci fizično napornejše. Vsak atom energije je pomemben, zato marsikdo tudi odsvetuje svojim družinskim članom, da bi prišli na prizorišče turneje na novega leta dan,« je dodala Vesna Fabjan.

Hokejisti v EBEL prosti vsaj za božič

Silvestrovanje pa je kratko tudi za hokejiste v razširjenem avstrijskem prvenstvu, kjer že osmo leto tekmuje ljubljanska Olimpija. Igralci iz Tivolija so se 1. januarja odpravili na daljšo pot v Szekesfehervar na Madžarsko, kjer so izgubili z 0:7. Dva dni pred tem so bili v Zgornji Avstriji pri Linzu. »Takšen je pač sistem tekmovanja. Hokejisti tukaj nimamo nobenega vpliva, zato se je nesmiselno obremenjevati s tem. Če bi bil mlajši, bi morda bilo malo bolj zoprno, zdaj pa sem takšnega urnika že dodobra navajen. Do polnoči sem skupaj z družino še počakal, da smo nazdravili, potem pa sem šel spat,« je povedal kapetan hokejistov Olimpije Aleš Mušič.

Dejal je, da se s soigralci niso veliko pogovarjali o tem, da morajo biti dejavni ravno prvi dan v novem letu. Nekateri mlajši hokejisti so se za silvestrovo družili, tisti z družinami so bili posebej. »A vendarle je bolje delati 1. januarja kot pa za božič, ko imamo hokejisti v EBEL prosto. Takrat je vsaj zame prijetneje, ko lahko praznuješ v krogu družine. Tudi žena je razumevajoča pri teh zadevah, tako da je vse skupaj lažje,« je pripomnil Mušič, ki se niti ne spomni, kdaj se je nazadnje zabaval ob prehodu v novo leto.