Sevanje UV žarkov

Prepoved uporabe komercialnih solarijev je v veljavo vstopila 1. januarja letos in sicer v avstralskih državah Novi Južni Wales, Viktorija, Južna Avstralija, Tasmanija, Queensland in Avstralski glavni teritorij. Prav tako naj bi se prepovedi pridružila Zahodna Avstralija, a zaenkrat v njej še niso sporočili datuma, Severni teritorij pa predstavlja edino območje celine, na kateri sploh ni komercialnih solarijev.

Prepoved je že pozdravilo avstralsko združenje za boj proti raku, v katerem spodbujajo nadzor države, s katerim bi znižali stopnjo obolelosti. »Avstralija ima eno najvišjih stopenj kožnega raka na svetu,« je za francosko tiskovno agencijo AFP poudaril direktor Paul Grogan. »Uporabniki pa so v solarijih podvrženi izjemno visokim stopnjam sevanja ultravijoličnih žarkov, ki povečajo tveganje za razvoj raka na koži,« je opozoril.

Solarij ne zagotavlja varnega sončenja

Avstralski minister za zdravje Mark McArdle je razložil, da je prepoved posledica zaskrbljenosti zaradi povezave uporabe solarija in kožnega raka. »Queensland se že sooča z najvišjo stopnjo kožnega raka na svetu, prav tako pa uporaba solarija nedvomno pripomore k višji stopnji tveganja razvoja bolezni,« je pojasnil. Z njim se strinja minister za zdravje Ian Hunter: »Noben solarij ne zagotavlja varnega sončenja. Raziskave so pokazale, da bi lahko s takšnim ukrepom preprečili razvoj kožnega raka pri šestini mladih Avstralcev.«

Kožni rak v Avstraliji predstavlja okoli 80 odstotkov vseh novo postavljenih diagnoz raka, dve od treh tretjin Avstralcev pa naj bi za kožnim rakom zbolelo najkasneje do 70. leta starosti. Stopnja obolelosti za kožnim rakom je v Avstraliji kar trikrat višja kot na primer v Kanadi, ZDA ali Veliki Britaniji.

Avstralija pa ni prva država, ki je prepovedala komercialno rabo solarijev. Brazilija je že leta 2003 izdala prepoved za mladoletnike, leta 2009 pa prepoved razširila na vse prebivalce. Uporaba solarija za mladoletnike je prepovedana še v Belgiji, na Nizozemskem, na Finskem, v Franciji, Nemčiji, Španiji, na Islandiji, Norveškem in v Litvi.