Trend tako imenovanega interneta stvari že več let poskuša ponuditi vse bolj pester nabor naprav, ki omogočajo z internetom povezano življenjsko izkušnjo uporabnikom, ki jim spletna povezljivost predstavlja dodano vrednost. Med najbolj odmevnimi napravami, ki so se na trgu pojavile v zadnjih letih, lahko štejemo pametne ure, pametne športne majice, pametno športno obutev do manj prenosnih naprav, kot so pametni hladilniki, okna in vrata.

Mednarodni sejem zabavne elektronike (Consumer Electronics Show - CES), ki bo v Las Vegasu potekal od 6. do 9. januarja, bo tako po navedbah organizatorjev prikazal, kako nove tehnologije vplivajo na tako rekoč vsa področja življenja - od zabave, mode in športa do zdravja, prehrane in prevoza.

Internet stvari še naprej najbolj vroča tema

»Internet stvari je najbolj vroča tehnološka tema danes,« pravi Karen Chupka iz ameriškega združenja zabavne elektronike (Consumer Electronics Association - CEA), ki organizira dogodek. »Vse se vrti okrog možnosti povezovanja vsakdanjih stvari, kot so avtomobili, domači varnostni sistemi in kuhinjske naprave, z internetom povezanimi napravami, kot so osebni računalniki in pametni mobilniki s ciljem omogočiti večji nadzor in boljše upravljanje vsakdanjega življenja.«

Na sejmu bodo med drugim na ogled najnovejši in največji televizorji z zasloni z ultra visoko razločljivostjo 4K, katerih cena se vztrajno znižuje in s tem približuje potrošnikom. Po nekaterih informacijah bi lahko na sejmu predstavili tudi televizorje z zasloni 8K s sliko še večje ločljivosti, na ogled pa naj bi bili zopet ukrivljeni ter celo upogljivi in zložljivi zasloni.

Vse več pozornosti brezpilotnikom

Poleg tega bo sejem CES prvič doslej zagotovil prostor, namenjen izključno vse bolj razširjenim radijsko vodenim brezpilotnim letalnikom oziroma t.i. dronom. Več prostora bo namenjenega tudi robotiki oziroma robotom, ki se znajo vse bolj odzivati na okolje.

Kot pričakovano pa bo tudi letos veliko pozornosti deležna nosljiva tehnologija, kot so pametne ure, pametna očala in zapestni trakovi za fitnes, pametne športne majice in nedrčki, ter aplikacije za analizo podatkov, zbranih z omenjenimi napravami, in temu sledeče nasvete uporabniku za bolj zdravo življenje. Ob poplavi tovrstnih naprav pa bo za dolgoročni uspeh izdelkov pomembno, da bodo poleg velikih obljub tudi zares prispevali k naši življenjski izkušnji in ne bodo zgolj dragi odjemalci brežžičnega spleta in elektrike.