Hokejistom Olimpije je vrnitev v domačo tivolsko dvorano dobro dela. Proti Innsbrucku, ki je njihov neposredni tekmec na dnu v EBEL, so prekinili serijo šestih zaporednih porazov, a premika po lestvici še vedno ni na vidiku. Ker se bodo Ljubljančani tudi v kvalifikacijah za končnico v drugem delu tekmovanja pomerili z Innsbruckom, jih včerajšnja zmaga s 4:2 in sploh prva letos proti tirolskemu tekmecu lahko opogumlja.

Gostovanje Innsbrucka v Sloveniji je bilo zanimivo tudi zato, ker v avstrijskem moštvu igrajo trije hokejisti, ki so bili še lani člani tivolske garderobe. Od trojice igralcev ima le Kenny MaCaulay z Olimpijo čiste račune, a to le zato, ker ni bil na plačilni listi kluba, ampak je bil kot hokejist Medveščaka posojen iz Zagreba. Preostala dva, Jeff Ulmer in Nick Ross, sta se še včeraj na družabnem omrežju twitter retorično spraševala, ali bosta ob prihodu v Ljubljano vendarle dobila zaostale plače. Lahko se zgodi, da denarja ne bosta videla nikdar, kot recimo nepozabni Neil Sheehy, ki na plačilo čaka že več kot dvajset let. Morda lahko kot medklic omenimo anekdoto iz zadnje sezone, ko je imela Olimpija nepričakovan dodaten strošek z Nickom Rossom, ko je v stanovanjskem bloku v Ljubljani skupaj s sostanovalcem Jakom LaPlantejem pustil odprto vodno pipo in šel po opravkih. Ko se je vrnil domov, so bili gasilci že v akciji, da bi pred vdorom vode rešili vsaj stanovanja sosedov iz spodnjih nadstropij.

Od nekdanjih igralcev Olimpije v dresu Innsbrucka je sinoči v polno zadel le branilec MaCaulay, kar pa ni bilo dovolj, da bi imeli bolj razigrani Ljubljančani pokvarjen večer. Slovenski prvaki so bili bistveno bolj zbrani kot prvi dan v novem letu, ko so z 0:7 povsem pogoreli v Szekesfehervarju. Dvanajsto zmago Olimpije je v Tivoliju videlo le okoli petsto gledalcev, kar je najslabši obisk v tej zimi. Da sinoči v mestu res ni bilo širšega interesa za ogled hokejske tekme, se je poznalo tudi v prostoru VIP, kjer je udobne podložene sedeže grela le peščica povabljenih gostov.

Je pa Olimpiji obisk zagodel tudi na prejšnjih tekmah zimske klasike na Trgu republike, kjer so želeli ustvariti dobiček. Čeprav je bila od doslej odigranih treh tekem razprodana le tista z Jesenicami, zdaj v klubu opažajo, da je bilo število prodanih vstopnic pod pričakovanji, saj si je premiero na prostem ogledala dolga vrsta »zastonjkarjev«, ki so se do vstopnic dokopali prek raznih zvez in poznanstev. Morda se bo na koncu izkazalo, da je Olimpiji celotno dogajanje pred stavbo parlamenta povzročilo celo več škode kot koristi. Zaradi premajhnega povpraševanja gledalcev so z urnika nakndano umaknili jutrišnjo tekmo z Gradcem in nedeljsko z Dunajem, ki bosta odigrani v Tivoliju. Kot nam je zagotovil predsednik kluba Marko Popovič, bo Olimpija tekmo proti Salzburgu ob koncu januarja zagotovo še odigrala na prostem, morda pa bo na odprto drsališče prihodnji petek povabila tudi Beljak, kar bi morda premamilo kakšnega koroškega navijača več. Dodajmo, da Olimpija v tej sezoni ob koncu januarja ne bo gostovala v sarajevski olimpijski dvorana Zetra, kar se je še nedavno omenjalo kot ena od resnih možnosti.

»Ko smo se pripravljali na tekmo z Innsbruckom, smo se v garderobi ravno spraševali, kdaj smo nazadnje igrali v domačem Tivoliju. Da, res je minilo že kar nekaj časa. Zimska klasika nam bo vseeno ostala v lepem spominu, a v Tivoliju imamo vendarle prednost domačega igrišča, saj tukaj navsezadnje vsak dan treniramo. Do konca rednega dela imamo še šest domačih tekem, kar nam bo olajšalo delo predvsem zaradi potovanj. Zadnji dnevi so bili res naporni,« je komentiral kapetan Aleš Mušič, ki je zatrdil, da se s soigralci o novoletni polomiji na Madžarskem niso veliko pogovarjali. Napadalec Gregor Koblar pa je ocenil, da je bil na včerajšnji tekmi zelo pomemben prvi zadetek v avstrijski mreži, ki je ljubljanskemu moštvu dvignil že malce načeto moralo. »Še vedno upamo, da bomo v drugi del tekmovanja lahko prenesli kakšno bonus točko,« je dejal Koblar.

EBEL, 35. krog: Olimpija – Innsbruck 4:2 (2:0, 1:2, 1:0, gledalcev 500; 1:0 Bishop 11, 2:0 Zanoški 11, 3:0 Mušič 25, 3:1 MaCaulay 27/PP1, 3:2 Siddall 36, 4:2 Pešut 53), KAC – Beljak 1:4, Gradec – Salzburg 2:5, danes: Linz – Dunaj, Bolzano – Znojmo, Dornbirn – Alba, vrstni red: Salzburg 53, Linz (–1) 45, Dunaj (–1) 42, Beljak 41, Znojmo (–1) in Alba (–1) po 39, Bolzano (–1) 36, Gradec 34, KAC 32, Innsbruck 31, Dornbirn (–1) 30, Olimpija 26. Pari prihodnjega kroga, jutri ob 18.30: Olimpija – Gradec, ob 16. uri: Bolzano – Alba, ob 17.30: KAC – Linz, Dunaj – Beljak, Dornbirn – Znojmo, Salzburg – Innsbruck.