Jure Mikuž, RSG Kapital, 10. marec

Kickstarter ima psihološki trik, da na svoji strani prikazujejo samo uspešne kampanje, zato morda najprej vsak dobi občutek, da je v bistvu zelo lahko uspeti. Ne smeš imeti lažnega občutka, da je enostavno, ampak se moraš zadeve lotiti tako, kot da ti ne bo uspelo, in narediti vse, da ti bo uspelo.

Žiga in Tim Berce, ob lansiranju kampanje za igro tracker na Kickstarterju, 23. marec

Ekipe, ki razvijajo hardver, nimajo možnosti testiranja produktov. Mi smo sicer dobili podporo na fakulteti za strojništvo, nimamo pa prototipa centra, kjer bi imeli mladi upi na voljo opremo za testiranje. Ogromno imamo predavanj o start up podjetjih in metodologiji lean, ampak samo teorija ni dovolj, morali bi imeti neko središče za hardveraše.

Matej Vengust, NERVteh, 31. marec

Doslej start up ekosistem nikoli ni bil v jasnem fokusu slovenske politike in države. Prav tako nismo imeli dovolj idej za celovito podporo zagonskim podjetjem. Proces pametne specializacije in strategija sta zato odlična priložnost, da zastavimo stvari tako, da bo Slovenija postala atraktiven prostor za ustvarjanje novih prodornih podjetij.

dr. Miroslav Rebernik, Univerza v Mariboru, 28. april

V vsakem primeru moraš biti pri sprejemanju odločitev preudaren. Danes si, jutri te ni. To ni prazna fraza, ampak filozofija, po kateri vodim svoje življenje in posel. Narava je najmočnejša sila v vesolju, ljudje se tega premalo zavedamo. Zato moraš vedno pomisliti na posledice svojih dejanj. Ko ti zadeve drsijo med prsti in izgubljaš nadzor, je že prepozno!

Petar Berić, letalske.si, 5. maj

Doktorski študij na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko je zelo pozitivno vplival na moje podjetniško razmišljanje. Ena od pozitivnih veščin, ki sem se jih naučil, je nastopanje, saj kot inženir tega nisi navajen. Naučiš se tudi razmišljati strokovno in objektivno, torej natančno veš, kaj moraš narediti, da idejo spraviš v življenje. Podjetništvo te utrdi.

Igor Marjanovič, direktor OOG, 26. maj

V Sloveniji je zelo pomembna sprememba razmišljanja, da je podjetništvo nekaj slabega. Te spremembe razmišljanja ne bomo dosegli, če se dobri podjetniki in gazele ne bodo izpostavili ter s svojim zgledom dokazali, da se z zavestnim delom v dolgoročni razvoj podjetja da uspeti in da to niso tajkunske zgodbe. Tajkunske zgodbe so nekaj povsem drugega kot pa gazelje zgodbe. To potrjuje tudi seznam najbogatejših Slovencev.

Matjaž Čadež, predsednik Sveta gazel, 4. avgust

Najpomembnejša se mi zdi finančna podpora pri patentiranju in vzdrževanju patentov za svetovno zaščito. Ker so zelo dragi, po mojih lastnih izkušnjah velika večina idej oziroma praktično nihče od manjših podjetij na SFI nima take zaščite. Če želi država res izboljšati svoje gospodarstvo z inovativnostjo, potem mora nujno pomagati, da ta inovativnost ostane v rokah slovenskih podjetij, ne pa da ta delujejo kot poceni »razvojni oddelek« in »test trga« za tuje korporacije.

Patricija Frumen,Anigmoteh, 17. november

Kot podjetniku mi je zelo jasno, da lahko investiramo le toliko, kolikor je sredstev, projekti pa morajo biti zasnovani tako, da so finančno vzdržni tako za občino kot za investitorje. Ker sem podjetnik in mi je to jasno že od začetka, bom enako razmišljal in deloval tudi kot župan. Večina podjetij v občini je manjša, zato je moja vizija, da ta podjetja motiviram za rast in za medsebojno sodelovanje.

Radko Luzar, župan Šentjerneja in direktor L-tek Elektronike, 17. november