»Fizioterapevt Damir mi je po koncu tekme dejal, da sem se kar naležala v ciljnem prostoru. Izmučila sem se do skrajnih meja. Bila sem tako izmučena, da ne bi zmogla pridobiti niti sekunde,« je smučarska tekačica Alenka Čebašek v šaljivem tonu pospremila zaključek nastopa na uvodni etapi devete izvedbe Tour de Ski v Oberstdorfu. Z 12. mestom je pripravila pozitivno presenečenje v maloštevilni slovenski ekipi, ob tem, da je tudi Lea Einfalt (30. mesto) drugič v karieri dobila točke v svetovnem pokalu. Za obe slovenski tekačici se je vse obrnilo v drugi etapi, ko sta spoznali krutost etapnih preizkušenj in na zasledovalnem teku na 10 kilometrov klasično zapravili izhodišče ter nazadovali na 48. (Einfalt) in 54. mesto (Čebašek).

Slovenski tekačici se na start v Oberstdorf nista odpravili z visokoletečimi napovedmi, ki so bile značilne v dobi Petre Majdič ali pri Vesni Fabjan in Katji Višnar. A sta obe na uvodnem dnevu odtekli drugi dosežek kariere. Čebaškova se je pred odhodom ubadala z malce skrivnostnimi težavami s povišanim srčnim utripom, ki ji je zagodel na tekmi državnega prvenstva. Na Tour je prišla zgolj z preprostim namenom odteči po čim boljših sposobnostih. Verjetno niti sama ni pričakovala, da se bo približala dosežku z lanske uvodne etape v Oberhofu (8. mesto), kar je tudi njen najboljši dosežek v svetovnem pokalu, in bila ob tem boljša od najboljšega dosežka te sezone (14. mesto) na petkilometrski razdalji prve dni decembra v Lillehamerju.

Čebaškova je še enkrat dokazala, da je specialistka za podaljšane sprinte. Prolog, kot po kolesarskem zgledu imenujejo uvodno krajšo tekmo (3,3 km), je zelo zahtevna preizkušnja s kar 150 metri višinske razlike. Kar je za primerjavo polovica Šmarne gore, gor in dol. Sekunda iz uvodnega citata ni omenjena kar tako. Toliko je zaostala za deseterico. Za sedmerico pa le dve sekundi in tri desetinke. Za nameček je kot deseta končala Justyna Kowalczyk, ki je slovela kot najbolj izrazita specialistka za tovrstne kratke preizkušnje. Na zadnjih izvedbah je štirikratna skupna zmagovalka nanizala kar šest uvrstitev na zmagovalni oder že uvodni dan. »O teh sekundah sem kar veliko slišala od trenerja Gracerja, a ne bi zmogla pridobiti niti sekunde, tako da sem s tem vrstnim redom zadovoljna,« je pripomnila 25-letna Blejka, ki si želi dobrega dosežka tudi na drsalnem sprintu jutri v švicarski dolini Mustair.

Ko omenjamo najboljše, pa je v soboto zelo malo manjkalo in tudi Lea Einfalt bi bila del posebej počaščene elite, ki jo povabijo na zmagovalni oder. Einfaltova je bila druga med mlajšimi članicami do 23 let, prehitela jo je le Švedinja Stina Nilsson (23. mesto). »To je bil prijetno presenečenje, saj nisem računala, da bom na krajši razdalji tako visoko. Žal se mi je že drugič po Davosu zgodilo, da mi le malo zmanjka, da bi stopila proti odru. Enkrat je malce spredaj Čehinja Petra Novakova, drugič Švedinja Stina Nilsson. Me pa to še bolj motivira. Vem, da bo še veliko priložnosti, in nadejam se, da se bo kmalu le posrečilo. Če ne letos, pa imam še dve leti časa,« se je potolažila Lea Einfalt, ki je še bolj od Čebaškove obžalovala skromnejši nastop na zasledovalni tekmi. S 30. je zdrsnila na 48. mesto. Za trideseterico, ki jo je omenjala kot sanjski uvod v leto 2015, je zaostala 53 sekund. »Zame je bil to kot hladen tuš. Pogoji so bili po celonočnem deževju in vetru v smučini izjemno zahtevni, z mešanico ledu in južnega snega. Ker so bili taki pogoji prvič, nisem našla primernih smuči. V klanec mi je spodrsavalo in smuči niso najbolje drsele. Preprosto se tudi sama v teh čudnih razmerah nisem znašla. Vseeno verjamem, da še ni vse izgubljeno. Dobro se počutim. Predvsem moram misliti na tekme, ki so še pred nami,« je po uvodnih dneh razmišljala druga najmlajša tekačica na turneji, ki ima posebno željo pokazati, kaj zmore, v zaključnem vzponu prihodnjo nedeljo v dolini Fiemme.

Zgodba o dveh sekundah in treh desetinkah, ki so povezane s sobotnim nastopom Čebaškove, pa ima še toliko bolj zanimivo ozadje. Na prvih šestih mestih je končalo kar pet Norvežank, le na peto mesto se je vrnila najboljša nemška tekačica Nicole Fessel iz Oberstdorfa. Bera Norvežank se je nadaljevala tudi na zasledovalni tekmi, kar je v skladu z premočjo, ki jo kažejo že vso sezono. Marit Bjoergen je bila razred zase na obeh tekmah in niz zmag raztegnila proti 86. zmagi v karieri. Kraljici Marit namreč v izjemno bogati zbirki zmag in zlatih kolajn manjka prav kristalna lovorika Toura. Zanimivo, da je Bjoergnova sama pred startom večkrat omenila, da bi pred zadnjim vzponom na famozno smučišče Alpe Cermis potrebovala več kot minuto prednosti pred Therese Johaug, ki je po dveh dneh tretja. In kot nalašč je to prednost že pritekla (minuta in 6 sekund). »Moj načrt je bil, da se osredotočim na svoj tek. Ko sem med tekmo slišala, da moja prednost še narašča, sem se še bolj sprostila in bolje odpeljala na poledenelih spustih,« je Marit Bjoergen razmišljala po dveh etapah, ki obetata napeto nadaljevanje. Po sobotni vrnitvi Švicarja Daria Cologne na vrh zmagovalnega odra etap, sicer trikratnega zmagovalca Tour de Ski, je na nedeljski zasledovalni tekmi Petter Northug poskrbel za nadaljevanje norveške prevlade. Najbolj popularni smučarski tekač sedanje dobe je zmagal v svojem znamenitem slogu izjemnega finiša s soročnim odrivom.