Obe mesti, belgijski Mons in češki Plzen, ki v letošnjem letu prevzemata naziv evropske prestolnice kulture (EPK), sta že pristali na različnih seznamih turističnih ciljev, ki jih je v letu 2015 nujno treba obiskati; Plzen priporoča priznani turistični vodnik Lonely Planet, belgijsko mesto pa CNN Travel. Kraja sta nekdaj veljala za industrijski središči, lokalni veljaki pa upajo, da bosta odslej znana predvsem kot zbirališči umetnikov.

Med lutkarji in cirkusanti

V Plznu, ki leži približno 90 kilometrov zahodno od Prage in slovi predvsem po pivovarstvu, bo otvoritveno dogajanje trajalo tri dni, vrhunec pa bo doseglo 17. januarja na osrednjem Trgu republike. Pred nekaj meseci so v mestu odprli novo gledališko hišo, ki je s svojo preprosto, a impozantno strukturo lep kontrapunkt staremu mestnemu jedru. Že v letu 2013 pa je bila končana obsežna prenova tehniškega muzeja Techmania.

Mesto bo v tem letu ponudilo okoli 600 dogodkov, ki so razdeljeni v osem vsebinskih sklopov. Prvega so poimenovali Sezona novega cirkusa, v okviru katerega bodo umetniki pripovedovali zgodbe brez besed. Drugi sklop se bo ukvarjal z javnim prostorom in zajemal različne vsebine, od umetnosti na ulici do preoblikovanja parkov. Sklop Skrito mesto bo obiskovalce s pomočjo avdiovodnikov seznanil z nekoliko neobičajnimi lokacijami v mestu. Še ena zaokrožena zgodba so Tovarne domišljije, ki bodo nekdanje industrijske stavbe preobrazile v razstavišča in koncertne dvorane, za katere organizatorji upajo, da se jih bo uporabljalo tudi po izteku EPK.

V fokusu bosta še domači lutkar, ilustrator in filmski režiser Jiří Trnka ter Gottfried Lindauer, slikar, rojen v Plznu, ki se je kasneje preselil na Novo Zelandijo. V Zahodnočeški galeriji bodo pripravili razstavo njegovih del, za katero bodo prvič v Evropo pripeljali 40 portretov Maorov s konca 19. stoletja. Sklop Kulturno bogastvo Plzna bo združeval gledališke, plesne in filmske festivale, Baročne lepote zahodne Češke pa bodo v zavetju najlepše baročne arhitekture v regiji prepletle koncerte klasične glasbe in kulinariko.

Umetniški vodja plzenske kulturne prestolnice Petr Forman, sicer priznan predvsem kot lutkar, je za medije povedal, da se želijo s programom približati širši javnosti. »Ne bomo imeli elitističnega programa, ampak nekaj, kar lahko razume vsakdo, tudi ljudje, ki kulture običajno ne spremljajo. Upamo le, da bodo obiskovalci uživali in doživeli nove stvari.«

Mesto kot diskokrogla

V Monsu, ki ga pogosto imenujejo tudi nekdanje mesto suknarjev, bo otvoritvena slovesnost letošnje kulturne prestolnice 24. januarja, ko bo Place du Parc razsvetlilo na tisoče sveč. Temo svetlobe pa bodo lahko upodobili tudi obiskovalci, saj bodo organizatorji brezplačno ponudili 18.000 srebrnih pončev; premikajoča se svetleča gmota naj bi mestu dala videz gigantske diskokrogle. Sicer pa bo eden osrednjih dogodkov razstava del Vincenta van Gogha, ki bo postavljena v Muzeju lepih umetnosti. S postavitvijo, na kateri bo na ogled okoli 70 slik in risb iz različnih mednarodnih zbirk, se Mons obenem priključuje obeležitvi 125. obletnice smrti tega znamenitega slikarja.

V nekdanji klavnici bo od 24. januarja do 12. aprila potekala razstava Mons Superstar, ki bo predstavila pomembne osebnosti iz mesta in regije. Na nekdanjem parkirišču pred Palais de Justice, ki so ga preuredili v območje za pešce, so že v začetku decembra postavili največjo instalacijo Monsa 2015, delo flamskega umetnika Arneja Quinzeja, ki naj bi na tem mestu stala pet let. Toda 90 metrov dolga in 18 metrov visoka lesena konstrukcija se je na božični večer, po tem, ko je bila na ogled le 20 dni, zrušila.

Med pripravami na EPK so v mestu prenovili številne stare hiše, odprli bodo pet novih muzejev ter kulturno središče, poslopje iz stekla in jekla, ki so ga zgradili po načrtih arhitekta Daniela Libeskinda. Številni priznani umetniki bodo nastopili tako za zidovi različnih kulturnih institucij kot na ulicah, trgih, v parkih, kavarnah ali celo na vodi. Celotno dogajanje naj bi nekdanjo rudarsko in industrijsko središče preobrazilo v sodobno in odprto mesto. sk, sta