Udobje ima prednost

V dnevnem prostoru se stanovalci najraje sproščajo in počivajo, zato je kar najbolj udobna sedežna garnitura obvezna. Položite na tla mehko preprogo in namestite glasbene in videonaprave – tako bo dnevna soba vaš najbolj priljubljen kotiček v stanovanju.

Sproščeno vzdušje v dnevni sobi boste dosegli s kopico okrasnih blazin na zofi. Poleg udobja bodo vnesle vanjo tudi stilno piko na i, ki bo zaokrožila prostor. Okrasne rastline in elementi iz narave, kot je kamenje, bodo sproščenost tega prostora še okrepili.

V trendu so vesele barve

Čeprav v dnevnih prostorih največkrat vidimo nevtralne barve in zemeljske odtenke, se opogumite in svoj prostor oddiha začinite z veselimi barvami in vzorci. Naslonjač neobičajnega videza bo razgibal šarmantno scenografijo, ki sije od optimizma.

Ljubitelji barv lahko danes izbirajo med pestro ponudbo sedežnih garnitur, zof, naslonjačev in taburejev v živahnih barvnih tonih. Poleg barv lahko ti pohištveni kosi svojo neobičajnost izkazujejo tudi z obliko. Če niste zagret pristaš klasičnih, brezčasnih oblik, poiščite navdih v zaobljenih in valovitih oblikah ali pa se odločite za vpadljive stroge linije.

Pohištvo v živahnih barvah bo najlepše prišlo do izraza, če so zidovi povsem beli. Bolj smeli se bodo odločili za barve: tako pri pohištvu kot na stenah, vendar bi vas lahko koncentracija barv sčasoma utrudila. Za popolno ravnotežje torej pobelite stene in, zakaj pa ne, tudi tla.

Kam s knjigami?

Knjižni regali in police so sestavni del dnevne sobe. V njih in na njih shranjujemo in razstavljamo knjige in ljube nam spominke. Tudi najbolj enostavna polica je lahko osrednja točka pozornosti – pomembno je, s čim jo zapolnimo in ne, kam jo namestimo! Izberite knjižni regal, ki najbolj ustreza vsebini. Če imate veliko knjig različnih formatov, so praktične razdelilne police različnih velikosti, zložene knjige pa so videti kot »zlite« z omaro.

Odprte police so videti bolj privlačne, vendar imejte tudi nekaj zaprtih omaric. Tja spravite predmete, za katere nočete, da bi bili vsem na očeh, ter dragocenejše knjige, ki jih želite ubraniti prahu. Ker knjižne omare in regali po navadi zavzemajo precej prostora, naj ne bodo pretemni – temne barve vizualno zaprejo prostor, svetle pa delujejo zračno. Nikoli pa ne boste zgrešili s pohištvom v naravni barvi lesa.

S kančkom nostalgije

Romantične oblike pohištva ter okrasje in detajli, ki prikličejo rustikalno vzdušje, so v modernih interjerjih vse bolj priljubljeni. Kako doseči popolno skladnost starinskega in sodobnega? Prva skrivnost je v podu. Za dnevno sobo v romantičnem vaškem slogu izberite lesen pod s širokimi deskami. Najboljša izbira so izrazito temne ali svetle deske, poseben vtis pa boste dosegli s podom, prebarvanim v belo v slogu ponošenega šika.

Rustikalni vtis boste dosegli tudi s pohištvom masivnega videza. Seveda ni nujno, da izberete težke omare, pač pa vtis starinskega ustvarijo pohištveni kosi s končno obdelavo, utori in robovi regalov in mizic ter obvezne lesene noge. Za še popolnejši rustikalni vtis bodo poskrbeli etno motivi, cvetlice in karirasti vzorci na prevlekah, zavesah, blazinah, preprogah … Za piko na i poskrbijo detajli, kot so romantično posodje, vaze ali uokvirjene fotografije.

Praktične pregrade

Velika dnevna soba je kot nalašč za razdelitev na več območij. Namesto nepremične pregrade ali stene jedilnico ali dnevni kotiček od drugega prostora oddelite z zračnim regalom, s katerim boste v sobo vnesli več svetlobe. Idealna je kombinacija odprtih in zaprtih polic ter predalov. Tudi občutek prostranosti ni nezanemarljiv.

Odprt prostor ne prenese visokih pohištvenih elementov, ki bi ga zadušili. Zato pazite, da sedežna garnitura nima previsokih naslonov, posebno če stoji na sredi prostora. Tudi knjižni regali naj ne segajo povsem do stropa. Če pa se vseeno odločite za zelo visoke omare, naj razgibljejo prostor z odprtimi policami različnih dimenzij.

Vir: www.moja4zida.hr