To je najhitrejši, najbolj varen in energijsko najbolj učinkovit način kuhanja. Pri indukcijski kuhalni plošči ne kuha plošča, temveč primerna posoda, ki reagira na magnetnem polju. Najlažji način, da preverite, ali je vaša posoda primerna za indukcijo, je, da na njej pridržite magnet – če se prime, potem je posoda primerna.

Hitro in energijsko varčno

Indukcijske kuhalne plošče združujejo hitrost plinskih gorilnikov in udobje električnih kuhalnikov. Jed je hitreje gotova, saj se začne segrevati takoj ob vklopu kuhališča, brez zamika. Kuhalno mesto se odzove takoj, tako da ni faze predhodnega segrevanja, zato prihranite energijo. Po končanem kuhanju pa ni preostale toplote, saj se kuhalno mesto zelo hitro ohladi. Prihranek energije prinaša tudi vgrajeno zaznavanje posode ter samodejno prilagajanja kuhalnega mesta premeru dna posode – ne prihaja do izgube energije, če na večjem kuhalnem mestu kuhate v manjši posodi.

Izjemna varnost in lahko čiščenje

Uporabniki indukcijskih kuhalnih plošč so lahko prepričani o svoji varnosti. Če na kuhalnem mestu ni posode, se le-to ne bo segrevalo. Tako ni mogoče, da bi nehote vklopili kuhalno mesto, če na njem ni posode! Ker se površina kuhalne plošče segreje samo zaradi vroče vsebine posode, ostane površina tik ob posodi hladna, tako da ni nevarnosti, da bi se na njej opekli. Indukcija reagira v trenutku, takoj ko znižate stopnjo moči, tako da je le malo verjetno, da vam bosta mleko ali druga tekočina vzkipela iz lonca. Če pa se to že zgodi, nič hudega – ker je površina kuhalne plošče hladna, se tekočina ne bo prižgala. Samo obrišete jo in kuhalna plošča je spet povsem čista!

DirektAcces: neposredno do želene temperature

Electroluxove kuhalne plošče z upravljanjem DirectAccess so bile zasnovane z namenom, da vam olajšajo življenje, prihranijo čas in zagotavljajo najboljše rezultate v kuhinji. Ta omogoča izjemno priročen način nastavljanja želene stopnje moči s pomočjo drsnega upravljanja. Tako lahko hitro in neposredno nastavite ustrezno stopnjo z drsnjem s prstom ali pa se preprosto dotaknete ustrezne številke na lestvici. Izbirate lahko med krožnim drsnikom ali običajnim.

Bridge/Connect: upravljanje dveh kuhališč kot enega

Če bi radi uporabili veliko posodo, ki zavzame polovico kuhalne plošče (recimo posoda za ribe), imajo nekatere Electroluxove indukcijske kuhalne plošče izvrstno rešitev – funkcijo, ki skupaj poveže dve kuhališči, ki ju upravljate kot eno. Tako dobite eno dolgo kuhališče, na katerem lahko uporabite še tako dolgo posodo. Najprej nastavite stopnjo kuhanja za eno od kuhališč, nato vključite funkcijo in vaša jed bo enakomerno pripravljena po celotni površini.

Booster/Power: funkcija segrevanja s povečano močjo

Ta funkcija daje izbranemu kuhalnemu mestu na indukciji večjo moč, kar je zelo koristno, če želite na primer na hitro do vrelišča segreti veliko količino vode. Po nekaj minutah se kuhalno mesto samodejno preklopi na prej najvišjo stopnjo moči.

Kazalo preostale toplote

Za popolno varnost so v elektroniki indukcijskih kuhalnih plošč vgrajena tudi indikatorji preostale toplote. Opozorilni simbol je osvetljen, dokler se temperatura kuhalne površine ne spusti na varno vrednost, ko ni več nikakršne nevarnosti, da bi se opekli. Kazalo preostale toplote vam je lahko v pomoč tudi pri prihranku energije, saj lahko kuhalno mesto izključite, še preden je jed do konca kuhana, in jo dokončate s pomočjo preostale toplote ali pa na ta način ohranite gotovo jed toplo. Če niste prepričani, kdaj je pravilni čas, da dokončate jed s pomočjo preostale toplote, pa imajo nekatere plošče vgrajeno funkcijo EcoTimer, ki izključi energijo v ravno pravšnjem trenutku in omogoči, da se jed zadnjih nekaj minut kuha s pomočjo preostale toplote.

Stop+go: funkcija začasne zaustavitve

Nič več vam ni treba skrbeti, če se morate za trenutek oddaljiti od kuhalne plošče, medtem ko kuhate! Temu je namreč namenjena funkcija začasne zaustavitve Stop+go. Ko jo aktivirate, se vsa kuhališča samodejno preklopijo na najnižjo stopnjo moči, ko pa se spet vrnete v kuhinjo, se ob dotiku na tipko Stop+go vsa kuhališča vrnejo na prej izbrano stopnjo.

Zaklepanje tipk in varnost otrok

V katerem koli trenutku lahko zaklenete upravljalno ploščo in s tem preprečite slučajno spreminjanje nastavitev. Poleg tega imajo upravljalne plošče tudi funkcijo za varnost otrok, ki je izjemno koristen vgrajen varnostni sistem, ki onemogoči, da bi otrok po nesreči vključil kuhalno mesto. Tako ste lahko brez skrbi, otrok pa se lahko varno igra tudi v kuhinji.

Programska ura

Funkcija programske ure omogoča nastavljanje trajanja delovanja posameznih kuhalnih mest; zadostuje, da se dotaknete tipala za izbrano kuhališče na upravljalni plošči. Ko preteče nastavljeni čas, se kuhalno mesto samodejno izključi, zvočni signal pa vas opozori, ko je jed gotova. Programsko uro pa lahko seveda uporabljate tudi kot običajno odštevalno uro.

Samodejni izklop

Funkcija samodejnega izklopa je poseben varnostni sistem, ki se samodejno aktivira, če ostane kuhalno mesto določen čas vklopljeno na isti stopnji (od 1,5 do 6 ur), če so vsa kuhališča izključena, če ne nastavite stopnje kuhanja po vklopu naprave ali če ste kaj polili oziroma položili na upravljalno ploščo za več kot deset sekund. Kuhalna plošča se samodejno izključi tudi v primeru, da se je plošča preveč segrela; denimo ko povre vsa voda iz posode. S tem je poskrbljeno za vašo varnost, obenem pa funkcija preprečuje potrato energije.

Dodatki: inovativni izdelki za najboljše rezultate

Za vsa indukcijska kuhališča so v Electroluxu razvili prav posebne dodatke, ki poskrbijo za res najboljše rezultate kuhanje in nudijo prvovrstno izkušnjo kuhanja na indukciji. Prefinjeno tehnologijo indukcije so združili s kuhanjem v voku Infinite. Domiselni podstavek omogoča kuharju, da neovirano pripravlja različne jedi, indukcijska plošča pa vok segreje hitreje kot plin. Vok ima lepo in funkcionalno obliko, idealen je za dušenje in dolgotrajno rahlo vretje.

Ali ste vedeli, da lahko na indukcijski plošči pečete na žaru? Žar plošča Gem nudi veliko površino, ki je prevlečena s tremi različnimi plastmi, ki dolgotrajno ščitijo proti prijemanju hrane. Infi-Grill plošča pa je primerna za indukcijska kuhališča s funkcijo Bridge, ki poveže dve kuhališči in tako ustvari večjo površino. Najboljše pri vsem pa je, da lahko jedi postrežete kar na žaru!

Vir: www.electrolux.si