Sunderland in Concalves sta bila na uvodu razred zase, saj je tretji, lanski zmagovalec Španec Marc Coma (KTM) zaostal minuto in 12 sekund, četrti, še en Španec Joan Barreda (Honda) pa še pol minute več. Stanovnik je zaostal devet minut in 39 sekund. Dobro uvrstitev je dosegel tudi novinec na reliju Dakar, svetovni prvak v motokrosu v razredu MX3, Matthias Walkner. Avstrijec, ki ga uradno podpirata tovarniška ekipa KTM in slovenski proizvajalec izpušnih sistemov Akrapovič, je prvo etapo končal na osmem mestu.

"Hitrostna preizkušnja je bila kar malo prehitra za prvi dan. Navigacijsko je bila etapa popolnoma nezahtevna in označena tako dobro, da si lahko, če si le upal, ves čas držal do konca odprt plin. Ob trasi je bilo neprestano ogromno navijačev, kar je sicer za vzdušje na dirki dobrodošlo, a po drugi plati predstavlja dodaten stres za dirkača. Ljudje so navijali brez kakršnegakoli strahu pred hitrimi motorji," je uvodno etapo opisal edini Slovenec na dirki Stanovnik.

Z delovanjem svojega KTM 450 Rally Replice, na letošnjem Dakarju ima Stanovnik startno številko 35, še ni bil popolnoma zadovoljen: "Menjalnik je precej trd, v nižjem območju vrtljajev pa motor ne razvije prave moči. Ko opravim še približno 600 kilometrov do današnjega cilja, bomo poizkusili najti rešitev. Potrebna bo tudi nastavitev zadnjega vzmetenja."

V ponedeljek dirkače čaka 625 km dolga etapa do San Juana, ki pa bo vsebovala kar 518-kilometrsko časovno preizkušnjo.

Med avtomobilisti dakarski uvod Al-Attiyahu

Katarec Nasser Al-Attiyah (Mini) je dobil prvo etapo vzdržljivostnega relija Dakar med avtomobilisti. Na etapi od Buenos Airesa do Ville Carlosa Paza je Al-Attiyah, zmagovalec dirke 2011, za 22 sekund premagal domačina Orlanda Terranovo (Mini), tretji je bil Američan Robby Gordon (Hummer).

Blizu najboljšim sta uvodni dan, v katerem so morali dirkači od skupno 838 km prevoziti 170 km hitrostnih preizkušenj, končala Peugeotova dirkača Carlos Sainz in Stephane Peterhansel, ki sta po prvi etapi na šestem in sedmem mestu. Precej manj uspešen je bil branilec naslova iz lanskega leta Španec Nani Roma, ki je po težavah s svojim Minijem ostal v ozadju in zaostaja že 20 minut.