Mednje sodijo tudi namazi za popečene kruhke, za katere vam tokrat izjemoma ponujamo več receptov, ki vam lahko služijo tudi zgolj kot podlaga oziroma opora, dodelate pa jih po svojem okusu. Ker v teh dneh kljub težkim časom marsikdo zavija z očmi, ko zagleda mizo, obloženo s tradicionalnimi mesninami in tatarskim biftekom, ne bo napak premisliti o brezmesnih ali vsaj ribjih različicah. Z namazom iz tunine ali lososa lahko imenitno nadomestimo večni ta tarski biftek; tisti, ki se bojijo poprazničnega hujšanja, pa bodo veseli lahkih namazov iz skute in zelenjave. S pravimi začimbami je mogoče še ta ko preproste sestavine, na primer hren in smetano, povezati v čudovite okuse. Namesto kruhkov lahko za podlago uporabimo tudi pečeno po lento ali z namazom napolnimo palačinke, spečene brez jajc in sladkorja, ki jih zvijemo in narežemo na kolesca. Lahko pa v namaze pomaka mo čips, grisine in drugo slano pecivo; z malo domišljije kombinacijam ne bo konca! Tistim, ki v kuhinji uživajo, ne bo težko zamesiti kvašenega testa, denimo kakor za pico. Tenko ga razvaljamo, poljubno obložimo podobno kakor pico (a z nadevom ne pretiravamo), zvijemo kakor palačinko, narežemo na kolobarje in spečemo v pečici. Nastali bodo okus ni in privlačni polžki. Enako lahko storimo z razvaljanim listnatim testom, glede nadevov pa naj bo omejitev le domišljija. Sladokusci lahko kvašeno testo narežejo na kvadratke, ki jih v sredini namažejo z baziličnim pestom, dodajo majhno kroglico mocarele, tesno zatisnejo v nekakšen cmok in spečejo. Če v takšen cmok zabodemo še zobotrebec s svežim listom mocarele in češnjevim paradižnikom kakor na sliki, uspeh ne more izostati. Konec koncev pa si lahko priskrbimo francoske štruce ali bagete, jih popečemo na rešetki pod žarom v pečici, podrgnemo s strokom česna in pokapamo z dobrim olivnim oljem ter obložimo po okusu ali zgolj priložimo k namazom po naslednjih receptih. Sarmo, joto ali segedinec za jutri ste pa tako že skuhali.

Namaz iz tunine

Potrebujemo: pločevinko tunine v naravnem soku, majhno pločevinko koruze, nekaj velikih žlic pasirane skute, malo kisle smetane, narezane zelene olive, pest kaper, sveže zmlet poper, nekaj žlic ekstra deviškega oliv nega olja, origano.

Priprava: Tunino odcedimo in stresemo v posodo. Dodamo vse preostale sestavine in dobro premešamo z vilicami, da nastane gostejša, a še skoraj nekoliko tekoča zmes. Pokrijemo jo in postavimo v hladilnik vsaj za eno uro, da se okusi povežejo.

Namaz iz sardin

Potrebujemo: 5 dag masla, konzervo sardin, 5 dag skute, 1/2 čajne žličke gorčice, sok iz pol limone, morsko sol, sveže mlet poper, 6 črnih oliv brez koščic.

Priprava: Maslo stepamo, dokler ne postane kremasto, dodamo sardine iz konzerve skupaj z oljem in stepamo. Dodamo skuto, gorčico, limonov sok, sol in precej popra. Dobro zmešamo. Damo v skledico in okrasimo z oliva mi. Ohlajenega postrežemo s popečenim kruhom.

Avokadov namaz

Potrebujemo: 3 zrele avokade, 2 jajci, 1 paradižnik, 1 majhno rdečo papriko ali pol velike, 1 čebulo, 2 stroka česna, žlico limonovega soka, oliv no olje, morsko sol, sveže zmlet poper, čili.

Priprava: Avokado pred pripravo hranimo v hladilniku. 2 jajci trdo skuhamo. Ko je avokado ohlajen, ga vzamemo iz hladilnika, razrežemo po dolgem, odstranimo veliko koščico na sredini in z žlico izdolbemo meso. Jajca, rdečo papriko in čebulo naseklja mo, česen stremo in vse dobro premešamo. Namaz ponudimo z opečenimi kruhki, čipsom ali surovo zelenjavo kot omako za pomakanje.

Grški pikantni namaz

Potrebujemo: 200 g sira feta, 1 veliko zeleno papriko, 4 žlice dobrega olivnega olja, sok 1 limone, 3–4 žlice mleka, sveže mlet črni poper, 1–2 zelena čilija ali vložena pekoča feferona, šopek peteršilja.

Priprava: Pečico segrejemo na 200 stopinj, papriko in čilija oziroma feferona operemo in obrišemo. Položimo jih v segreto pečico in spečemo, da koža nekoliko potemni. Pečene polo žimo v skledo, pokrijemo z vlažno kr po in ohladimo. Olupimo jih, razpolovimo, razsemenimo in očistimo. V električni mešalnik stresemo na kocke narezano feto, papriko in čili, oliv no olje, limonov sok, mleko in poper. Dobro zmešamo, če je masa pregosta, pa dodamo malo mleka. Z namazom namažemo še vroče opečene kruhke in jih potresemo s sesekljanim peteršiljem. Zraven ponudimo olive in kozarec vina.

Namaz iz paradižnika

Potrebujemo: 1 skodelico sušenega paradižnika v olivnem olju, 1/2 skodelice črnih oliv brez koščic, 2 stroka česna, manjšo pest sončničnih se men.

Priprava: V sekljalniku najprej na grobo sesekljamo sončnična semena, jih damo na stran in do gladkega zmeljemo še sušeni paradižnik z oljem vred in česen ter olive. Primeša mo sesekljana semena in namaz postrežemo na popečenih kruhkih ali krekerjih.