Od okoli 1000 policistov, ki naj bi na silvestrski večer skrbeli za varnost ljudi na ulicah, jih je kar 83,5 odstotka sporočilo, da so bolni, poroča La Repubblica. Ulice Rima je preplavilo okoli 600.000 ljudi, ki je zunaj pričakalo prestop v leto 2015, primanjkljaj policistov pa se – tako sporočajo iz pisarne župana – ni poznal.

Težko bi šlo za naključje

»Z vso potrebno resnostjo in strogostjo je treba natančno ugotoviti, kaj se je zgodilo,« je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa še povedal župan. »Pri deležu, ki se bliža 90 odstotkom, je težko verjeti, da je šlo za naključje,« je dodal.

Ostro sta se odzvala tudi italijanska vlada in premier Matteo Renzi ter ponovno napovedala reformo javnega sektorja. »Ravno zato bomo v letu 2015 spremenili pravila zaposlovanja v javnem sektorju,« je po poročanju spletne izdaje britanskega časnika Telegraph sporočil Renzi.

»Nismo leni!«

Sankcije zahteva tudi komandir policije v Rimu, ki je prepričan, da je bila odsotnost policistov z dela neupravičena. »Le obsojam lahko odnos tistih, ki so skušali sabotirati silvestrska praznovanja,« je dejal komandir Raffaele Clemente in dodal, da s tem policisti niso le ogrožali javne varnosti ljudi, ampak so na kocko postavili tudi dobro ime celotne rimske policije.

Predstavniki policistov so zanikali, da bi bili leni, ampak naj bi bila odsotnost povezana s sporom z vlado glede plačila in pogojev dela. »Nas je 5900, moralo pa bi nas biti 9400. S takšnimi številkami ne moremo zagotavljati 24-urne službe sedem dni v tednu,« je povedal vodja policijskega sindikata Stefano Giannini.

Po poročanju italijanskih medijev pa se policisti počasi celo pripravljajo na stavko v prestolnici. Tako policisti po vsej verjetnosti niso bili »bolni« zato, da bi se nekje zabavali, ampak zato, da bi nagajali lokalni oblasti.