»Ne moremo v nedogled ponavljati istih napak in vedno znova pričakovati boljših rezultatov,« je razmišljanje več kamniških svetnikov ob novem proračunskem vložku v razvoj Velike planine ponazoril z Einsteinovo mislijo svetnik Matej Tonin. Svetnik Aleš Lipičnik pa je na zadnji lanski seji občinskega sveta, ki je prižgala zeleno luč 311.000 evrov vredni obnovi dotrajane dvosedežnice Šimnovec, navrgel še željo, da bi poleg strategije razvoja, ki jo svetniki pogrešajo že desetletja, končno enkrat dobili vsaj kakovosten investicijski načrt, ki bi utemeljil razloge, zakaj bo Velika planina po naložbi uspešnejša.

Prav to, boljši promet in zaslužek po obnovi sedežnice, ki naj bi bila končana do poletne sezone, namreč znova napoveduje investicijski načrt, ki ga je izdelalo podjetje SL Consult. Svetniki, ki so »stisnjeni v kot« načrt potrdili, pa so ob tem znova tarnali, da nikoli nimajo izbire, saj denarja za nakup nove ali zamenjavo z rabljeno žičnico tako ali tako ni. Obstoječa zaradi prepovedi obratovanja stoji že več kot leto dni, zaradi česar so že izgubili znaten del starejših obiskovalcev in družin z majhnimi otroki tudi v minuli poletni sezoni.

»Res je delež nepredvidenih stroškov, ki znašajo kar polovico stroškov naložbe, precej visok, vendar smo v vseh etapah obnove predvideli maksimalne stroške, ki bodo lahko na koncu znatno manjši,« je nezaupljive svetnike, ki so dvomili tudi o napovedani končni ceni naložbe, pomiril vršilec dolžnosti direktorja družbe Velika planina Leon Keder. Vodja obratovanja in smučišča Andrej Potočnik pa jim je zagotovil, da bo obnova tako temeljita, da bo večina delov dobila obratovalno dovoljenje za 15 let in sedežnice ne bo treba ponovno povsem obnoviti že čez pet let. Stroški vzdrževanja naj bi znašali okrog 7000 evrov na leto. Kot se je že izkazalo, so betonski temelji obstoječe dvosedežnice, ki so jo pred skoraj poldrugim desetletjem pripeljali z Rogle, ustrezni, prav tako 14 od 20 stebrov; šest pa jih je bilo neustreznih že ob postavitvi in jih bodo zdaj temeljito popravili, je pojasnil Potočnik. »Enako bo z vsemi drugimi deli. Pravila so tako stroga, da ne dopuščajo napak,« je sklenil poglavje o temeljitosti obnove Leon Keder, ki se zaveda, da obnova ne bo dokončna rešitev in se bodo morali kmalu spopasti tudi s pripravami na nakup nove. Ob ceni skoraj tri milijone evrov jim bo to lahko uspelo le z evropsko pomočjo, se zaveda.