Vstop v leto 2015 pomeni zaključek prijav v Zlato nit 2014 in hkrati nov korak v izboru najboljših zaposlovalcev. V Dnevnikov izbor najboljših zaposlovalcev, ki tokrat poteka osmo leto zapored, se je prijavilo 83 podjetij. Največ med njimi je malih podjetij (do 50 zaposlenih) in sicer 40, srednje velikih podjetij (do 250 zaposlenih) je 31, velikih (več kot 250 zaposlenih) pa 12.

Januarja bodo v podjetjih potekala še zadnja anketiranja, prvo soboto februarja pa bodo že znani finalisti, in sicer po sedem v vsaki velikostni kategoriji. Glede na to, da je v slovenskem gospodarstvu zaznati nekaj več optimizma, spodbudni so tudi podatki o izvozu, gre pričakovati, da se bo to odražalo tudi pri odgovorih zaposlenih. Ti namreč podajo ocene (od 1 do 5) za 45 trditev, ki so razporejene v sedem vsebinskih sklopov. V Zlati niti 2013 je bila povprečna ocena kakovosti odnosa med zaposlenimi in organizacijo, ki jo je podalo 6409 zaposlenih, 3,69. Po pričakovanjih je bila najvišja v malih podjetjih, saj je znašala 4,14, najnižja pa v velikih – 3,52.

Po mnenju Ksenije Špiler Božič iz BB svetovanja bi bile ocene lahko nekoliko višje, prav tako bi se za sodelovanje v izboru lahko odločilo več podjetij. »Berem in poslušam izjave menedžerjev slovenskih podjetij, ki poudarjajo, kako pomembni so zaposleni. To se sicer sliši lepo, vendar resnični dosežki teh besed ne odsevajo, saj bi moral biti v tem primeru uspeh Zlate niti odličen in ne povprečen. Še bolj me žalosti, da si v raziskavi upa sodelovati premalo podjetij, kar kaže, da so besede o pomenu zaposlenih prepogosto prazne,« je bila provokativna lani spomladi.

»Naši zaposleni so z nami 2016 ur na leto. Zato jih želimo podpreti v iskanju novih idej, rešitev, kaj naj še naredijo, da bi se približali odličnosti. Natančno si oglejte rezultate ankete, naredite seznam tega, kar na posameznem področju že počnete, zapišite svoje dobre prakse, razmislite o tem, katero področje si želite izboljšati, in se pripravite na odprt dialog s kolegi. Naša iskrena želja je, da strokovnjaki za človeške vire v interakciji s kolegi pridejo do novih idej in rešitev na področju dela z zaposlenimi,« je poudarila Ksenija Špiler Božič, ki je zato s svojimi sodelavci in sodelavci Bisnoda izvedla prvo interaktivno delavnico, ki bo zaokrožila tudi aktualni izbor najboljših zaposlovalcev, torej Zlato nit 2014, ki se bo odvila 26. marca.

Na sedmem izboru najboljših zaposlovalcev so zablestela podjetja Intera (med malimi podjetji), RCM (med srednjimi podjetji) in Si.mobil (med velikimi podjetji), ki je prišel že po tretji naziv najboljšega zaposlovalca. Posebno priznanje je prejela Droga Kolinska, članica Atlantic Grupe, za uspešno izpeljano pripojitev, za najboljšo zlato prakso pa je bil izbran Lekov BioCamp.

Izbor Zlata nit 2014 bo tudi tokrat spremljal razpis Zlate prakse, ki je prvič potekal ob izboru Zlata nit 2012. Podjetja, ne le tista, ki sodelujejo v Zlati niti, lahko na razpis Zlata praksa tudi tokrat prijavijo projekte, prakse, pristope, akcije, ideje ali aktivnosti, ki so usmerjene v organizacijske preskoke in kolektivni napredek. Kateri so torej drzni, novi, drugačni, inovativni, učinkoviti in ustvarjalni pristopi, na katere ste v podjetjih posebej ponosni in jih želite deliti s strokovno, poslovno in širšo javnostjo?