Kot poroča britanski BBC, so se ameriški znanstveniki z univerze Johna Hopkinsa lotili vprašanja, zakaj je pri nekaterih tkivih verjetnost rakavih obolenj za več milijonov večja kot pri drugih tkivih.

Vprašanje sreče oziroma smole

Kot so ugotovili, ljudje sami na razvoj kar dveh tretjin vrst raka ne morejo vplivati. Gre zgolj za vprašanje sreče oziroma smole, naključje, kot da bi met kocke odločal o tem, zakaj pri nekom pride do usodne mutacije DNK. Največ, kar lahko storimo, je, da smo pozorni in skušamo raka odkriti v čim zgodnejši fazi, ko so možnosti ozdravitve večje.

Telo stare utrujene celice neprenehoma nadomešča z novimi, ki nastajajo z delitvijo izvornih celic. A z vsako delitvijo prihaja tveganje nevarne mutacije, zaradi katere se verjetnost rakavosti poveča. Med vrstami raka, ki so posledica teh mutacij, so možganski tumor, rak na tankem črevesu in rak trebušne slinavke.

Nanje torej preprosto ni mogoče vplivati, so ugotovili raziskovalci, zato namesto osredotočanja na preventivo predlagajo več naporov za čim zgodnejše odkrivanje teh vrst raka.

Pri številnih vrstah vendarle ključne naše zavestne odločitve

Kot vrste raka, na razvoj katerih vplivajo življenjski slog, virusi in družinska anamneza, BBC izpostavlja nekatere zelo pogoste, kot so kožni rak, rak na pljučih in rak na debelem črevesu. Dveh prav tako zelo pogostih vrst raka - raka dojk in prostate - raziskava medtem ni zajela.

Kot še opozarja BBC, pri razvoju številnih vrst raka veliko vlogo ne glede na vse igrajo naše zavestne odločitve. Če izberemo kajenje, preveč alkohola, pretirano izpostavljanje soncu in prekomerno telesno težo, se možnosti, da bomo zboleli za rakom, zagotovo občutno večje. Kajenje je npr. krivo za petino smrti zaradi raka v svetu.