Slovenski smučarski skakalec Peter Prevc se je odlično spopadel z izzivom, ki ga je zanj predstavljala skakalnica v Garmisch-Partenkirchnu, ob kateri je bilo včeraj v lepem vremenu 20.000 gledalcev, kolikor je tudi prostora na tribunah. Potem ko je imel do včeraj na olimpijski napravi najboljši dosežek deseto mesto, lani pa je z 18. mestom izpadel iz boja za skupno zmago, je včeraj suvereno poletel do tretjega mesta ter s tem ponovil dosežek s prve postaje v Oberstdorfu. »Ker smo ljudje vedno malo požrešni, si vedno želimo še več. A moram biti zadovoljen s tem, kar sem dosegel, in sem zelo vesel. Ta tekma je bila najtežja doslej. Nekje zadaj v glavi je bil neuspeh iz lanskega leta, kar me je po malem vseskozi teplo. Pred tekmo nisem imel pričakovanj glede rezultata, ampak sem si želel le skočiti dobro in daleč,« je povedal Peter Prevc.

Z novim uspehom si je še povečal možnosti za zmago v skupnem seštevku turneje, saj je zaostanek za vodilnim Kraftom, ki je bil včeraj šesti, zmanjšal na 1,1 točke, prehitel pa Michaela Hayboecka, ki je bil sedmi. »Seveda po tekmi pomislim tudi na skupni seštevek turneje, a pomembneje je, da ostanem osredotočen na svoje skoke. Poskušal bom pokazati najboljše stvari, ki jih znam, nato pa bo računalnik izračunal moj rezultat,« je dodal Prevc.

»Prevc je v zahtevnih razmerah pokazal dva odlična skoka. Je v odlični formi, razlike v boju za skupno zmago so majhne, zato bo hud boj do konca. Smo šele na polovici turneje, zato je še prezgodaj razmišljati o skupni zmagi. Ne glede na to, da je Peter v igri za naziv kralja turneje, v pripravi na tekmo ne bo nobenih sprememb, ampak bo vse enako kot za vse druge tekme svetovnega pokala. Čeprav je Prevc najhujši tekmec dvema Avstrijcema, ne pričakujem, da bi gostitelji v boju za zmago uporabili umazane trike glede na prednost domačega tekmovališča,« je povedal selektor slovenske reprezentance Goran Janus.

Ostali štirje slovenski skakalci so razočarali, saj so vsi gladko izgubili dvoboje, čeprav so imeli vlogo nosilca. Kranjec je za tekmeca znova imel Japonca Junšira Kobajašija, a leteči Kranjčan je nepričakovano izgubil dvoboj, potem ko je imel za poldrugi meter krajši skok od tekmeca. Nejc Dežman (114 m), ki je novo leto dočakal v družbi dekleta – skakalke Katje Požun – je izgubil proti favoriziranemu Avstrijcu Andreasu Koflerju (127,5 m), ki je sicer izpustil poskusni skok. Matjaž Pungertar (118 m) je moral seči v roko Nemcu Stephanu Leyhu (127 m). Največje presenečenje je bil gladek poraz Jerneja Damjana (117,5 m) proti Norvežanu Johannu Andreju Forfangu (125,5 m), potem ko je Ljubljančan na prvi tekmi osvojil deveto mesto. »Ni velikega filozofiranja. Vsi štirje so skočili slabo. Zgodi se tudi takšen dan. To je pač sestavni del športa. Na vse skupaj morajo čim prej pozabiti, zato ne bo nobenih sestankov s kritikami ali navijanjem ušes. Gremo naprej, saj nas čaka nov veliki izziv že v Innsbrucku,« je dodal Janus.

Zmaga 29-letnega Norvežana Andersa Jacobsena je povsem zaslužena. V Garmischu je bil najboljši kar v petih od šestih skokov. Že v prvi seriji za trening je s skokom 145 metrov postavil rekord skakalnice in za poldrugi meter izboljšal dosežek Švicarja Simona Ammanna iz leta 2010. V kvalifikacijah je premočno zmagal s skokom 139,5 metra, nato pa bil najboljši še včeraj v poskusni seriji in obeh na tekmi. Le v drugem skoku za trening je imel drugi izid. »Glede na to, da moja pripravljenost v Oberstdorfu ni bila najboljša (14. mesto, op. p.), sem tukaj presenetil samega sebe. Naredil sem šest fantastičnih skokov in upam, da bom tudi na naslednjih tekmah skakal na tako visoki ravni,« je povedal Anders Jacobsen, ki je očitno dokončno okreval po poškodbi marca 2013 v Planici.