»Hiter, zanesljiv, miren,« je nekoč dejal Niki Lauda. V mislih je imel dirkača Jensona Buttona, ki je del karavane formule 1 že od leta 2000, novo sezono pa pričakuje s pomembno spremembo – zadnji dan leta 2014 se je poročil. Prstan je nadel Jessici Michibata, s katero je skupaj šest let.

Pred tem je le malokdo verjel, da se bo 34-letni Button sploh kdaj poročil. Skakal je s cveta na cvet in kar naprej menjal partnerice. Če je bil s kakšno žensko skupaj več kot leto, so ga prijatelji zbadali, da je to zanj že cela večnost. Za takšno obnašanje je morda zaslužen Jensonov oče John, ki je nekoč dejal, da dirkač nikakor ne more imeti zraven sebe še ženske, vsaj ne ves čas. »Za ženske in dirkanje hkrati ni dovolj časa. Le katero dekle si želi imeti fanta zase le za pet minut na dan? Dirkač se mora osredotočiti na šport. Za dekleta bo imel v prihodnosti še povsem dovolj časa,« je dejal oče.

Toda očeta ni bilo na poroki. Umrl je lani januarja. Na začetku sinove kariere je imel pomembno vlogo. John Button, sicer veseljak, je Jensona znal usmerjati tako, da je iz danega potenciala potegnil največ. Leta 2000 se je najprej potegoval za mesto v ekipi Williams, njegov tekmec je bil Brazilec Bruno Junquera. Uspelo je Buttonu, čeravno ni nikoli »premikal gora« ali s kakršnim koli obnašanjem spravljal članov karavane ob živce. Button je priznal, da očeta zdaj precej pogreša. »Najlepše stvari, kar mi jih je kdaj kdo rekel v življenju, so prišle od mojega očeta. Nekoč mi je rekel, da mogoče nisem najhitrejši dirkač na svetu, da pa sem zato najboljši. Te besede mi še zdaj odzvanjajo v ušesih, ker so mi dale misliti, da moraš, ne glede na to, kaj delaš, še vedno ostati v prvi vrsti človek. Res ga pogrešam, v določenih trenutkih začnem stavek, da bi mu nekaj povedal ali ga vprašal, in se obrnem, a sredi stavka dojamem, da ga ni več tukaj.«

Da bo nekoč dirkač v formuli 1, je oče John sinu govoril, ko je imel Jenson vsega devet let. Ves čas sta skupaj potovala z dirke na dirko, po potrebi si delila tudi posteljo in trpela zaradi kroničnega pomanjkanja denarja. Zgodilo se je celo, da si je moral oče od znanca sposoditi denar za bencin, da sta lahko potovala domov. Ko so Jensona vprašali, kaj mu je najbolj ostalo v spominu iz tistih časov, je odgovoril: »Vedno me je zeblo!«

Prvak formule 1 je bil v sezoni 2009, skupno je nastopil na 268 dirkah, petnajstkrat zmagal in petdesetkrat stal na zmagovalnih stopničkah. V karieri je zbral 1198 točk. Kot dirkaški zvezdnik je bil že nekajkrat tarča dolgoprstnežev. Na eni od dirk so ga hoteli oropati kar v taksiju, v Maleziji pa so mu ukradli mobilni telefon v lokalu. Hotel je naročiti pivo zase in za očeta, medtem so mu z mize ukradli telefon, angleški dirkač pa je bil še najbolj jezen zato, ker je izgubil številne pomembne telefonske številke.

Button očitno rad hitro vozi tudi v vsakdanjem življenju, saj so ga že nekajkrat ustavile policijske patrulje. Ko se je pred leti vračal domov iz francoskega Nogara s službenim BMW 330d, je pri Montpellieru padel v radarsko past. Policista sta mu namerila kar 228 km/h, čeprav je bila dovoljena hitrost 130 km/h. Kot tujcu mu vozniškega dovoljenja nista hotela vzeti, sta pa mu naložila mastno globo 5000 frankov. Ker Button ni imel toliko denarja v žepu, sta mu vljudno pokazala pot do bankomata. Jenson se je po besedah policistov obnašal zelo korektno in vljudno, celo opravičil se je, nato pa sta ga povabila na kavo.