»Decembra smo prejeli kazensko ovadbo zoper fizično osebo zaradi suma storitve kaznivih dejanj poslovne goljufije na škodo šestih oškodovancev in zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev,« nam je neuradno informacijo potrdil vodja tožilstva Drago Šketa.

Za goljufijo je zagrožena največ petletna zaporna kazen, kršitelja delavskih pravic pa v primeru pravnomočne obsodbe lahko doleti največ tri leta zapora. Po podatkih, ki jih je pridobil Dnevnik, naj bi si ovadeni z domnevno goljufivimi posli pridobil več kot 100.000 evrov protipravne premoženjske koristi, zaposlene pa naj bi oškodoval za dobrih 60.000 evrov.

Prvi ga je ovadil bivši rektor Toplak

Kovačič naj bi goljufal pri nakupu oziroma prodaji šolskih interaktivnih tabel. Kazenski pregon je leta 2013 sprožila prijava izobraževalnega zavoda Alma Mater Europaea – Evropsko središče Maribor.

Prvi mož tega zasebnega zavoda je nekdanji mariborski rektor Ludvik Toplak. S Kovačičem se poznata še iz časov, ko je bil Toplak na univerzi, saj je bil ovadeni podjetnik tedaj član študentskega sveta, njuno plodno sodelovanje pa se je nadaljevalo tudi, ko je Toplak šel med izobraževalce zasebnike. Kovačičevo podjetje Svarog in Toplakov zavod sta nekoč celo soustanovila skupno podjetje IEN.

Njun poslovni odnos je razpadel po poslu z interaktivnimi tablami. Evropsko središče Maribor mu je plačalo več kot 50.000 evrov za nakup teh naprav, vendar je za ta denar dostavil zgolj eno tablo. Toplak je zato prijavil Kovačiča policiji v prepričanju, da ni imel nikoli namena kupiti in dobaviti plačane tehnične opreme, temveč ga je skušal preslepiti in pridobiti premoženjsko korist.

Kovačič se je tedaj izgovarjal v časniku Večer, da omenjeni posel ni bil goljufiv, čeprav denarja, ki ga je prejel za nakup tabel, ni nikoli nakazal angleškemu dobavitelju, ki je naročene table dostavil, kar so ugotovili tudi kriminalisti.

Ko je o Toplakovi kazenski prijavi predlani poročal Večer, se je župan Andrej Fištravec oglasil po Facebooku s trditvijo, da gre po njegovi oceni »za zgodbo primite tatu« in da Kovačiču še zmeraj zaupa. Vendar je kriminalistom v več kot leto dni trajajoči preiskavi uspelo izslediti še več oškodovancev županovega svetovalca. Toplak skratka ni bil edini, ki naj bi ga Kovačič ogoljufal. Eden izmed oškodovancev, ki naj bi se pri nakupu interaktivne table opekel za 6000 evrov, je začetek leta sprožil rubež v Kovačičevih podjetjih.

»Dokler nismo plačali, je vsakodnevno klical in preverjal, kdaj bo denar nakazan. Potem pa je začetek leta 2013 podjetje praktično izpraznil in odpustil zaposlene. Pol leta smo ga potrpežljivo dobesedno prosili. Toda razen laganja in zavajanj nismo ničesar dobili,« se je Večeru potožil ogorčeni upnik. »V Sloveniji je verjetno čez tisoč podobnih sumljivih podjetnikov, ki pa se nato kam skrijejo in potuhnejo. Ta pa je celo županov svetovalec v drugem največjem mestu in na mesec dobiva 1200 evrov javnega denarja.«

Tudi očitek, da naj bi Kovačič svojim zaposlenim dolgoval precejšnje vsote, je vodstvu občine in županu že dolgo znan. Kljub temu je Kovačič vseskozi povečeval svoj vpliv. Brez njegovega soglasja se tudi v drugem Fištravčevem mandatu ni sprejela skorajda nobena kadrovska ali gospodarska odločitev na občini in v njenih javnih podjetjih. Kovačič, ki je na stroške občine v letih 2013 in 2014 večkrat odpotoval na Kitajsko, je še vedno glavni iskalec tujih investitorjev.

Državi dolguje med 30.000 in 50.000 evri

Medtem ko Kovačič iz ozadja vodi občino, njegov poslovni sistem tone. Podjetje Svarog informacijske tehnologije sodi na seznam tistih davčnih dolžnikov, ki državi dolgujejo med 30.000 in 50.000 evri. Transakcijski račun ima neprekinjeno blokiran že 691 dni, zavod Svarog pa je v neprekinjeni blokadi že 208 dni.

Kovačičeva izobraževalna ustanova kljub temu še vedno posluje, saj se je formalno preselila pod okrilje druge pravne osebe, v podjetje Hiša jezikov, ki je bilo do oktobra lani v lasti županovega svetovalca Darka Berliča, zdaj pa je njen lastnik Kovačičev znanec Jernej Jandl.

V telefonskem razgovoru nam je Kovačič dejal, da z vložitvijo ovadbe ni seznanjen. »Imel sem dva razgovora na policiji, kjer sem jim natančno razložil, da ni bilo nobenega naklepa in da nisem sebe ali koga drugega premoženjsko okoristil,« nam je zatrdil. »Dejstvo je, da se je zrušilo tržišče z interaktivnimi tablami. Posledično je Svarog zašel v težave, ki jih ne bom mogel rešiti, dokler bom imel blokiran račun.«

Nekaterim upnikom je z asignacijami delno poravnal dolgove, nam je zagotavljal, v svoji jezikovni šoli pa račune plačuje na podlagi licenčne pogodbe s podjetjem Hiša jezikov. Pravi, da ne ve, ali bo tudi v novem letu še svetoval na občini, saj mu je v sredo potekla pogodba, nove pa še ni podpisal.

Da bi župan prekinil sodelovanje z njim, ni verjetno. Za Fištravca namreč kazenska ovadba ni utemeljen razlog za kakršne koli kadrovske spremembe. Ne nazadnje je tudi on že kazensko ovaden zaradi sklepanja spornih podjemnih pogodb s Kovačičem in drugimi svetovalci.