Razporeditev pohištva v spalnici je odvisna od oblike prostora in od lege zidnih odprtin. Postelja naj ima zaščiteno vzglavje, z leve in desne naj bo dostopna. Če je možno, naj ima ležeči pregled nad tem, kdo vstopa v prostor. Na vsako stran namestimo omarico ali poličko. Idealno je, če je garderobna soba ločen prostor. Če imamo oblačila v spalnici, naj bodo v eni večji omari, da bo prostor deloval urejeno in pospravljeno. Omaram nad posteljo se izognimo; pri pomanjkanju prostora je bolje poiskati dodatne shranjevalne površine v predalih pod njo.

Omara od stene do stene

V manjših spalnicah naj omara sega od stene do stene, da prostor dobro izkoristimo in pridobimo shranjevalne površine. Priljubljene so vgradne omare z drsnimi vrati, če je zanje dovolj globine. Kjer v takšne omare ne obešamo voluminoznih oblačil, je 65 centimetrov dovolj, shajamo pa lahko tudi s 60 centimetrov globine. V večji spalnici lahko za drsnimi vrati organiziramo garderobno sobo. Del omar je lahko dostopen z dveh strani.

Prehod okoli postelje

Levo in desno od postelje naj bo dovolj prehoda. Običajno naj bi ga bilo okrog 75 centimetrov, če pa smo v prostorski stiski, ga je lahko tudi manj, saj je postelja nizek kos pohištva, ki dovoljuje, da pri takšnih normativih malo pogoljufamo. Če je omara postavljena ob eni ali drugi strani postelje, naj bo prehod na tisti strani čim širši, da bomo nemoteno dostopali do omare. Tudi tukaj imajo drsna vrata prednost, saj moramo pri krilnih upoštevati še širino krila, ki ga odpiramo.

Prostor za garderobno sobo

Včasih je spalnica oblikovana tako, da ob stranski steni namesto omare lahko postavimo garderobno sobo. Običajno omare v tako majhnih garderobah nimajo vrat, zato jih je smiselno zapirati z drsnimi vrati ali z vse bolj priljubljenimi zavesami, ki omogočajo lažji in hitrejši prehod. Vzeti pa je treba v zakup, da bodo obleke v takšnem garderobnem kotičku vseeno nekoliko bolj prašne kot v klasični omari z vrati.

Garderoba za posteljnim vzglavjem

Če še niste pomislili - garderobno sobo lahko postavimo tudi za posteljnim vzglavjem. Takšne rešitve najpogosteje pridejo v poštev v mansardnih prostorih, kjer z omaro ob kolenčnem zidu pridobimo na stojni višini ali pa z dodatno steno celo skrijemo poševnino. Posteljo bi v tem primeru lahko postavili tudi nasproti vrat.

Vir: www.prostorama.si